Up 2 Date

Eenzaam zonder quarantaine-bae: '7 op 10 singles mist fysiek contact'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Eenzaam zonder quarantaine-bae: '7 op 10 singles mist fysiek contact'

Terwijl de coronacrisis verdergaat en anderhalve meter afstand houden nog steeds een must is, wordt het gemis van sociale contacten steeds groter. Vooral bij singles. Want wanneer je alleen woont en geen quarantaine-bae hebt, kan de boel behoorlijk lonely worden... Maar liefst 7 op de 10 jonge singles mist dan ook fysiek contact en bijna de helft voelt zich sinds de coronacrisis eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 900 singles van 16 tot 35 jaar.

"Had ik maar iemand om mee in isolatie te gaan. Ik ben bang dat het nog zo lang gaat duren... En hoe moet je straks iemand vinden in een anderhalvemetersamenleving?"

Extra alleen

Natuurlijk kan alleen zijn ook lekker zijn. Maar dat is vaak het geval wanneer het een keuze is. Daarbij is de coronasituatie voor iedereen compleet nieuw: alle afleiding valt weg. Een derde van de jonge singles geeft dan ook aan de laatste tijd somberder te zijn over hun single status dan normaal. Zo schrijft een van de deelnemers van het onderzoek: "Hiervoor vond ik het niet erg om single te zijn. Ik zag m'n vrienden en ging erop uit. Maar nu komt je leven plotseling tot stilstand. En dan is alleen zijn in de coronacrisis soms wel héél erg alleen..."

Huidhonger
Gebrek aan fysiek contact kan echt invloed hebben om je gemoedstoestand en immuunsysteem. Huid-op-huidcontact is namelijk gewoon een levensbehoefte en als je daar gebrek aan hebt, heb je last van huidhonger. Toch gaat het bij gemis aan contact niet altijd om knuffelen of seks, maar ook om 'nabijheidscontact': gewoon even bij iemand in de buurt zijn. Natuurlijk kan je FaceTimen of mensen ontmoeten op dating-apps, maar dat is niet zo satisfying als samenkomen in de kroeg of iemand in het echt ontmoeten.

Steun bij mede-singles

Gelukkig zijn er ook singles die zich ondanks alles gewoon prima voelen. Bijvoorbeeld omdat ze geen behoefte hebben aan een partner of omdat ze voldoende steun vinden bij mede-singles: "Ondanks dat ik nu al meer dan vijf weken niemand heb gezien of aangeraakt, voelen de mensen die in hetzelfde schuitje zitten dichterbij dan ooit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie