Up 2 Date

KWF Kankerbestrijding: 'Beperk gebruik uv-lampen die nagels drogen'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. KWF Kankerbestrijding: 'Beperk gebruik uv-lampen die nagels drogen'

Als je regelmatig gelnagels laat zetten of thuis zelf aan de slag gaat met potjes nagellak, kom je ze sowieso tegen: uv-lampen die je nagels snel laten drogen en uitharden. De KWF Kankerbestrijding raadt nu aan om die niet (te vaak) te gebruiken. De straling van de lampen kan namelijk kankerverwekkend zijn, zo blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Californië.

Beschadigde cellen

"Wil je minder risico lopen op kanker, dan is het beter om het gebruik van deze apparaten te beperken of ze niet te gebruiken", aldus de stichting tegen RTL Nieuws. Het uv-licht uit de lampen kan namelijk een schadelijk effect hebben op je huidcellen. Dit kwam naar voren toen in een laboratorium cellen twintig minuten lang werden blootgesteld aan het licht, waarna dertig procent afstierf.

Daarnaast raakte DNA beschadigd, waardoor cellen zich kunnen muteren tot een kankerverwekkende vorm. Dit is vergelijkbaar met de schade die kan optreden na een bezoekje aan de zonnebank.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer onderzoek nodig

Het is (nog) niet met zekerheid te zeggen dat de uv-lampen sowieso kanker veroorzaken. De cellen die in het laboratorium zijn getest, zijn namelijk kwetsbaarder dan de cellen die in de huid van je hand zitten. Bovendien zit je in de nagelsalon maar enkele minuten onder zo'n lamp.

Volgens het KWF zijn er toch al genoeg redenen om te waarschuwen voor de apparaten. "Er is wel nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig om erachter te komen hoeveel het risico op kanker door het gebruik van deze apparaten precies is en of je uv-nagellakdrogers veilig kunt gebruiken als dat maar een paar keer per jaar is."

Bewust

Waarschijnlijk is over tientallen jaren pas duidelijk wat de werkelijke schade van de nagellampen op je handen is. Veel dermatologen raden daarom af om ze voor de zekerheid te laten staan, om zo het risico op huidkanker zo klein mogelijk te houden. Het KWF vindt het vooral belangrijk dat gebruikers zich nu al bewust zijn van de risico's.

Ster advertentie
Ster advertentie