FunX

Zangeres en danseres Vivian kreeg kanker en een dwarslaesie: "Mijn droom viel in duigen"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Zangeres en danseres Vivian kreeg kanker en een dwarslaesie: "Mijn droom viel in duigen"

Je dromen niet meer kunnen najagen door ziekte kan een immense impact hebben op je leven. Het overkwam de 30-jarige Vivian. Na meerdere onderzoeken kreeg zij de diagnose lymfeklierkanker, waar ze een dwarslaesie aan heeft overgehouden. En dat terwijl ze op het punt stond om door te breken als zangeres en danseres. In Start met Fernando vertelt Vivian over deze hartverscheurende realiteit en de crowdfundingsactie Vivian Will Walk Again, die is opgezet, zodat ze op een dag hopelijk weer kan lopen en haar passie kan nastreven.

Video niet beschikbaar

"Pijn werd steeds erger"

Vivians grootste passies zijn altijd al zingen en dansen geweest. Je zou kunnen stellen dat haar lichaam haar belangrijkste instrument was, tot ze op een dag wakker werd met tintelende voeten. Toen ze daarvoor naar de dokter ging, kreeg ze maagtabletten voorgeschreven, maar die bleken totaal niet te helpen. Pas na vijf bezoeken aan de huisartsenpost werd eindelijk vastgesteld dat Vivian leed aan lymfeklierkanker.

"Op een gegeven moment werd de pijn in mijn rug zo heftig dat ik er niet meer door kon slapen", vertelt Vivian. "Als danseres ben ik wel wat gewend, maar in dit geval werd het steeds erger. Ik kreeg tintelende tenen en dat gevoel verspreidde zich naar mijn knieën en heupen, waardoor ik dacht: volgens mij zit er niet zomaar een zenuwtje klem."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Behoorlijk traumatisch"

In eerste instantie dacht Vivian dat ze wellicht zoveel pijn had, omdat ze een verkeerde beweging had gemaakt tijdens het dansen. Als danseres heeft ze namelijk vaker een spier verrekt, maar de pijn die ze toen voelde maakte zelfs dat ze er misselijk van werd. "Ik voelde zoveel pijn in mijn maag dat ik er misselijk van werd. Daarom werden er eerst maagtabletten voorgeschreven."

Om te achterhalen wat de oorzaak was van Vivians pijn, werden er diverse onderzoeken gedaan die ze als "behoorlijk traumatisch" heeft ervaren. De uiteindelijke diagnose heeft volgens haar een enorme impact gehad op haar leven. "Niet alleen heb ik lymfeklierkanker gehad, maar heb ik er ook een dwarslaesie aan overgehouden. Je moet je indenken dat je danseres bent en dat je lichaam je instrument is. Opeens kan dat allemaal niet meer. Je droom valt in duigen."

Quote

Het was zo dichtbij en als je dan ziek wordt, baal je echt als een stekker.

Vivian (30)

"Zo dichtbij"

Dat Vivians droom in duigen viel is nog zacht uitgedrukt. Voordat ze ernstig ziek werd, tekende ze een platencontract bij Sony Music en bracht ze een single uit met de girlband Bella Belle. Haar grootste droom leek dan ook eindelijk realiteit te gaan worden. "Ik stond op het punt om door te breken met mijn geweldige vriendinnen waarmee ik in een girlband zit. De wereld lag aan mijn voeten. We hadden een vette platendeal en zouden een nieuwe single releasen. Het was zo dichtbij en als je dan ziek wordt, baal je echt als een stekker."

Vivian Will Walk Again

Hoewel Vivian gelukkig kankervrij is, is ze vanaf haar borst naar beneden verlamd en is ze dus gebonden aan een rolstoel. Daarnaast is ze aan het revalideren om uiteindelijk zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen doen, maar haar grootste wens blijft toch om weer te kunnen lopen en dansen. "Als ik naar huis mag, wil ik alles op alles zetten om weer te kunnen lopen. Daar zijn bepaalde therapieën voor in het buitenland en daar is een bepaald budget voor nodig. Vandaar dat ik een crowdfundingsactie ben gestart." Met de actie Vivian Will Walk Again hoopt ze 150.000 euro op te halen, waarmee ze hopelijk haar droom kan verwezenlijken.

Hoopvol

Ondanks dat Vivians aandoening een enorme tegenslag is, zet ze door en probeert ze zoveel mogelijk van de kleine dingen in het leven te genieten.

"Ik blijf hoopvol en ondanks dat dit een nachtmerrie is, probeer ik te genieten van het leven. Je moet beseffen dat het leven heel speciaal is, dat je er wat van moet maken en alles moet geven. Geniet tot in den top."

Ster advertentie
Ster advertentie