FunX

Francis (33) is ongeneeslijk ziek door hersentumor: "Ik geniet nu meer van het leven"

foto: Francis (privéfoto).
  1. Newschevron right
  2. Francis (33) is ongeneeslijk ziek door hersentumor: "Ik geniet nu meer van het leven"

Nog je hele leven voor je hebben en opeens te horen krijgen dat je ongeneeslijk ziek bent door een kwaadaardige hersentumor. Het overkwam de 33-jarige Francis. Ze vertelde in Start met Fernando hoe ze nu naar het leven kijkt en over haar deelname aan het programma Over Mijn Lijk.

Francis (33) is ongeneeslijk ziek: "Ik geniet nu meer van het leven"

Inspiratie

"Je wereld stort even in", vertelt Francis over het moment dat ze te horen kreeg dat ze ongeneeslijk ziek is. Na een zware en emotionele tijd, waarin Francis werd geopereerd en verschillende chemo's en bestralingen onderging, pakte ze het leven beetje bij beetje weer positief op. "Dat kwam eigenlijk door het programma waar ik nu aan meedoe. In het vorige seizoen was Jeroen te zien, die dezelfde tumor als ik had. Hoe hij in het leven stond, inspireerde me om mijn leven weer op te pakken. Ik dacht: als hij nog kan genieten en alles kan doen, waarom zou ik dat dan niet kunnen?"

Van het leven genieten

Francis' leven is sinds haar diagnose drastisch veranderd. Zo werkt ze niet meer, terwijl ze voorheen zeven dagen per week als kapster werkte. Ondanks alles staat ze positief in het leven. "Ik geniet nu veel meer van het leven", zegt ze. "Eerst leefde ik in werkmodus en keek ik vooral naar de negatieve dingen. Nu kijk ik meer naar de positieve dingen en doe ik meer met familie en vrienden. Dat is voor mij het belangrijkste."

'Lot uit de loterij'

Hoe lang Francis nog te leven heeft, weten de dokters niet. "De gemiddelde levensduur is 15 maanden, maar sommigen hebben maar een paar weken, sommigen een paar maanden en anderen een paar jaar. Het is net alsof je een lot uit de loterij bent, maar dan op een negatieve manier. Je weet het gewoon niet." Inmiddels is Francis meer dan drie jaar verder sinds haar diagnose. "Ik zit echt in mijn bonustijd. Zo zie ik het. Elke dag is er weer een."

De Over Mijn Lijk-aflevering van Francis is woensdagavond om 21.35 uur te zien op NPO1.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie