Up 2 Date

Afrikaanse Instagrammers en websites doorbreken het clichébeeld van Afrika

foto: Instagram: Visiter l'Afrique
  1. Newschevron right
  2. Afrikaanse Instagrammers en websites doorbreken het clichébeeld van Afrika

Het clichébeeld van Afrika bestaat uit beelden van armoede, oorlog en uitgehongerde kinderen. Daar willen websites als Tastemakers Africa, Everyday Africa en Visiter l'Afrique verandering in brengen. Via sociale media laten ze vanuit een Afrikaans perspectief zien wat er echt speelt in het dagelijks leven van Afrikanen. Ook willen ze op deze manier toerisme binnen het continent stimuleren.

Vertekend beeld

Aan de NOS vertelt Diane Ngako, oprichtster van de website Visiter l'Afrique, dat ze helemaal klaar is met de manier waarop Afrika door de media wordt neergezet. "Al veertig, vijftig jaar lang ondergaan wij hoe blanken over ons continent vertellen wat ze willen. (...) Nu is het onze beurt om te vertellen hoe wij Afrika zien. Het is geen land, maar een continent. Met meer dan een miljard inwoners en evenveel verhalen." Visiter l'Afrique deelt daarom reisfoto's- en verhalen van jongeren die in Afrika wonen of er wortels hebben en in hun eigen continent op vakantie zijn.


Dagelijks leven

Ook het Instagram-account Everyday Africa zet zich in om het clichébeeld van Afrika te doorbreken. Vijftien fotografen die uit verschillende delen van het continent komen, delen dagelijks foto's van het dagelijks leven in Afrika. Mede-oprichter Peter DiCampo legt aan Vrij Nederland uit dat er bij hun Instagram één ding voorop staat: "Voorbij gebruikelijke stereotypen over het leven op het continent reiken."


toerisme

Cheraé Robinson begon de website Tastemakers Afrika, omdat hij vaak werd gewaarschuwd door vrienden en familie als hij naar Zimbabwe of Sierra Leone ging. Eenmaal daar waren zijn ervaringen altijd heel anders. Hij deelde de foto's en verhalen met zijn vrienden en familie en die waren heel geïnteresseerd daarin. Hij begon reizen naar het continent te organiseren en dat werd zo'n succes dat hij er zijn werk van heeft gemaakt. Op zijn website kun je verschillende reizen naar Afrika boeken, inspiratie opdoen en reisgidsen downloaden.

Ster advertentie
Ster advertentie