Naar homepage
Up 2 Date

Personeel Nike Store Groningen: "We moeten klanten op basis van huidskleur in de gaten houden"

bron: EPA
  1. Newschevron right
  2. Personeel Nike Store Groningen: "We moeten klanten op basis van huidskleur in de gaten houden"

In de Nike Store in Groningen wordt volgens zes (ex-)werknemers een racistisch bewind gevoerd. Dat meldt Dagblad van het Noorden. De bronnen zeggen dat het hoofdkantoor van Nike op de hoogte is, maar zich er niet over uitspreekt of ingrijpt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Racisme, discriminatie en seksisme

Volgens de zes (ex-)personeelsleden zou een manager in de Nike Store zich racistisch uiten, discrimineren en seksueel overschrijdend gedrag vertonen. Vanwege de angstcultuur die er op de werkvloer hangt, durft niemand zich erover uit te spreken.

Laura, die tot een maand geleden als leidinggevende in de winkel werkte, zegt er wel iets van. In een brief aan het hoofdkantoor beschrijft ze verschillende incidenten. "In vier korte weken ben ik persoonlijk getuige geweest van grof racisme, discriminatie en seksisme van mijn directe leidinggevende, de winkelmanager.”

Demonstratie

Laura merkte het racistische gedrag van de winkelmanager al op haar eerste werkdag. Tijdens een rondleiding door winkel zou de winkelmanager hebben gezegd dat stereotypen niet voor niks bestaan. "Het waren, volgens hem, meestal zwarte en bruine mensen die spullen jatten. Hij gaf zelfs een demonstratie van dat beleid door tijdens de rondleiding een zwarte man onnodig lang te volgen in de winkel.”

Vijf anderen (ex-)werknemers bevestigen Laura's verhaal over de winkelmanager. Volgens hen moet het personeel inderdaad mensen met een donkere huidskleur in de gaten houden. Ook zou hij constant racistische grappen maken.

In de gaten houden

Harold, die nog steeds in de winkel werkt, verklaart dat de situatie na het vertrek van Laura en Nathalie nog steeds hetzelfde is: "We worden er constant bij geroepen als er een zwarte familie binnenkomt. Van de manager moeten we ze strikt volgen, ook als de familie niks geks doet en gewoon winkelt zoals ieder ander.”

Een andere werknemer vertelt dat het personeel moest stoppen met de actie waarin gratis mondkapjes werden weggegeven: "Omdat volgens de manager bepaalde etnische groepen alleen maar kwamen voor de gratis mondkapjes zijn we daar mee gestopt.”

pesten

De werknemers moeten ook elkaar goed in de gaten houden van de manager. Ex-leidinggevende Nathalie bevestigt dat in een brief aan het hoofdkantoor. Daarin vertelt ze dat ze van de manager een keer een tas van een collega moest controleren. Toen ze dat weigerde werd hij boos. "Daarna pestte hij mij structureel en langdurig.”

Seksueel overschrijdend gedrag

Nathalie en een andere ex-werknemer vertellen daarnaast dat de manager seksueel overschrijdend gedrag heeft vertoond. Zo betrapte Nathalie hem terwijl hij op de beeldschermen zat te gluren naar vrouwelijke werknemers. Ook vertelt ze over een situatie waarin zij en een collega jurkjes voor hem aan moesten trekken. "Dat gebeurde onder de nodige dwang. We wilden het niet doen, maar omdat hij aandrong hebben we de jurkjes aangetrokken en lieten we die zien in zijn kantoor. Hij vroeg waarom ik mijn legging er nog onder droeg. Ik zou er veel beter uitzien zonder.”

Geen reactie Nike

Ondanks de brieven en de meldingen bij het hoofdkantoor van Nike, is er nog niet ingegrepen. Dat valt de (ex-)werknemers tegen van het merk. "Ik was onder de indruk van hoe Nike zich profileerde in het racismedebat en was blij dat ik in dat bedrijf een managementrol had", zegt Laura.

Dagblad van het Noorden heeft contact gezocht met de winkelmanager van de Nike Store in Groningen, maar hij wilde niet reageren. De redactie van DVHN heeft meerdere malen tevergeefs contact geprobeerd te leggen met het Europese hoofdkantoor van Nike, zowel telefonisch als per mail.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie