Up 2 Date

Uitbrander voor Boohoo en Nike wegens slechte arbeidsomstandigheden in China

foto: Shutterstock: Frame China
  1. Newschevron right
  2. Uitbrander voor Boohoo en Nike wegens slechte arbeidsomstandigheden in China

Modebedrijven Boohoo en Nike worden door het Parlement in het Verenigd Koninkrijk beschuldigd van dwangarbeid en uitbuiting van Oeigoeren in China. De merken kregen vanmorgen een flinke uitbrander en zijn op het matje geroepen bij het zogeheten Business Select Committee als onderdeel van een lopend onderzoek.

Slechte werkomstandigheden en uitbuiting

Naar schatting worden ruim 1 miljoen Oeigoeren \vastgehouden in interneringskampen in de omgeving van Xinjiang, China. De directeur van Boohoo, Andrew Reaney, zegt tegen de commissie 'niet bewust in die regio te produceren, direct of indirect'. Hij zegt 'geschokt' te zijn door berichten over slavenarbeid in Xinjiang.

Boohoo wordt door een comité van het Parlement verder onderzocht nadat dat de retailer te weinig zicht bleek te hebben op de arbeidsomstandigheden in de stad. Dit is mogelijk 'te wijten is aan een slecht ondernemingsbestuur', aldus het comité. De BBC schrijft dat de retailer de aantijgingen ontkent. Boohoo publiceerde afgelopen maand een rapport waarin 'veel tekortkomingen' werden beschreven. Van het opzettelijk toestaan van slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen van arbeiders, was volgens dit rapport geen sprake.

Daily Mail schrijft dat Boohoo geen enkel personeelslid uit het management dat verantwoordelijk is voor de leveranciers, heeft ontslagen. Volgens parlementsleden laat dit zien dat de retailer geen enkele verantwoordelijkheid neemt.

Ook Nike onder vuur

Nike is al eerder op de vingers getikt over de inzet van Oeigoers personeel in de schoenenfabrieken. Volgens een rapport van het Australian Strategic Policy Institute is Nike de grootste klant van schoenenfabrikant Taekwang. In het rapport staat dat 'Xinjiang-arbeiders voornamelijk Oeigoerse vrouwen zijn uit de prefecturen Hotan en Kashgar'.

De Oeigoerse vrouwen worden na het verblijf in Chinese heropvoedingskampen gedwongen om te werken in fabrieken waar ze hard worden gestraft, vastgehouden en geïndoctrineerd.

Nike-vicepresident Jaycee Pribulsky zegt inderdaad te hebben samengewerkt met de leverancier, die nu gestopt is met het inhuren van werknemers uit de regio. Ze voegt daaraan toe dat een derde partij dit afgelopen augustus heeft kunnen bevestigen.

Meerdere bedrijven ondervraagd

De onderzoekscommissie uit het Verenigd Koninkrijk gaat nu 14 verschillende bedrijven ondervragen over dwangarbeid in de regio. Onder deze bedrijven vallen Ikea, Zara en M&S. Aan Adidas, Puma, Victoria's Secret, Stella McCartney en the North Face is ook gevraagd om te getuigen.

Ster advertentie
Ster advertentie