FunX

Oeigoerse vrouwen gedwongen tot sterilisatie, anticonceptie of zelfs abortus

foto: AFP / Ozan Kose
  1. Newschevron right
  2. Oeigoerse vrouwen gedwongen tot sterilisatie, anticonceptie of zelfs abortus

Oeigoerse vrouwen in de Chinese regio Xinjiang worden gedwongen tot sterilisatie, anticonceptie of zelfs abortus. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. De Chinese overheid wil hiermee de islamitische populatie in de regio terugdringen. Als een vrouw meer kinderen heeft dan toegestaan, is dat een reden om opgesloten te worden in een heropvoedingskamp. Ook riskeren zij hoge boetes. Experts spreken van een 'demografische genocide'. Stijn Deklerck van Amnesty Nederland vertelde er meer over in Start met Fernando.

'Er is sprake van beleid'

Volgens Stijn waren er in eerste instantie voornamelijk individuele verhalen bekend van Oeigoerse vrouwen die verplicht gesteriliseerd werden. Zo werden zij bedreigd opgesloten te worden in heropvoedingskamp als zij dit niet deden. Ook zouden andere vrouwen, die al in een heropvoedingskamp zaten, allerlei pillen en injecties krijgen waarmee hun vruchtbaarheid gecontroleerd werd. Achteraf bleek dat ze hierdoor gesteriliseerd waren. Stijn: "Nu, met nieuw onderzoek, wordt eigenlijk aangetoond dat er sprake is van beleid. Dat betekent dat de Chinese overheid heel doelbewust de geboortecijfers van de Oeigoeren naar beneden wil drukken."

Demonstatie op de Dam tegen de onderdrukking van de Oeigoeren op 29 december 2019. Beeld: ANP / Remko de Waal.

Heropvoedingskampen

De Oeigoeren vormen een separatistische etnische minderheid die al langere tijd wordt onderdrukt in China. De heropvoedingskampen spelen hierbij een grote rol. De Oeigoeren leven voornamelijk in de autonome regio Xinjiang, maar weigeren de regio zo te noemen. Zo noemen zij de regio ‘Oost-Turkestan’, aangezien zij een Turks volk zijn en de islam als voornaamste religie hebben. Om deze islamitische invloeden zoveel mogelijk te verminderen, worden Oeigoeren op grote schaal opgesloten in zogenaamde heropvoedingskampen.

"Zij moeten in die kampen verplicht Chinees spreken en speeches van de Communistische Partij uit hun hoofd leren. Die geboortecijfers zijn nu een extra element dat aanduidt dat de Chinese regering eigenlijk wil dat de Oeigoerse cultuur wordt onderdrukt en opgaat in die van de Han-Chinese meerderheid."

Interne kolonisatie

De Han-Chinezen vormen met zo'n 92 procent de grootste etnische groep in China. De Chinese regering moedigt de Han-Chinezen massaal aan om zich te gaan vestigen in de regio Xinjiang. Dit gebeurt als vorm van onderdrukking van het Oeigoerse volk. "Vroeger, aan het begin van de Volksrepubliek China, was de meerderheid in die regio Oeigoers. Ondertussen zijn zij dat niet meer, omdat er steeds meer Han-Chinezen in die regio zijn komen wonen. Het wordt ook wel 'interne kolonisatie' genoemd. Han-Chinezen worden aangemoedigd om naar Xinjiang te trekken en krijgen daar vaak een baan, appartement en allerlei premies om zich daar te vestigen."

Het onderzoek toont aan dat de Oeigoerse bevolking tussen 2005 en 2015 jaarlijks 2,6 keer sneller groeide dan die van de Han-Chinezen in Xinjiang. Sinds de anti-geboortecampagne die van start ging in 2015, daalden die cijfers dramatisch. Zo namen de geboortecijfers tussen 2015 en 2018 met 60 procent af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie