Up 2 Date

‘Oeigoeren naar kampen vanwege hoofddoeken, baarden en buitenlandse websites’

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. ‘Oeigoeren naar kampen vanwege hoofddoeken, baarden en buitenlandse websites’

Gelekte Chinese documenten laten zien waarom de Chinese Oeigoeren naar de zogenoemde heropvoedingskampen worden gestuurd; onder andere vanwege het dragen van een hoofddoek of een baard, het bezoeken van buitenlandse websites of het aanvragen van een paspoort.

Gelekte documenten

De documenten, met daarin de details van meer dan 300 gevangenen, zijn openbaar gemaakt door de BBC. De personen in de kampen zijn ingedeeld in kolommen met gegevens als naam, adres en leeftijd maar ook hoe vaak iemand bidt, hoe veel Korans de persoon heeft en met welke familieleden er contact is. In de laatste kolom wordt bepaald over het lot van de opgesloten Oeigoeren: hier wordt bepaald of iemand wordt vrijgelaten, langer moet blijven of terug moet naar een ander kamp.

Reden voor detentie

In de documenten zijn ook de redenen te vinden waarom de mensen zijn opgesloten in de kampen. Zo is er Helchem, die naar een kamp is gestuurd omdat zij ‘een hoofddoek heeft gedragen enkele jaren geleden’. Een ander voorbeeld is de 28-jarige Nurmemet die ‘op een web-link heeft geklikt en per ongeluk op een buitenlandse site belandde’. Een groot deel van de andere gevallen zijn vanwege het aanvragen van een paspoort. Alleen de intentie om de reizen zou al een reden zijn voor radicalisering.

Herscholing

De heropvoedingskampen voor de Oeigoerse bevolking in de regio Xinjiang zijn volgens de Chinese overheid niets meer dan ‘vrijwillige herscholingskampen’. In de praktijk lijkt het verdacht veel op een normale gevangenis. Meerdere mensenrechtenorganisaties en influencers hebben zich uitgesproken tegen de kampen. De regering van de regio Xinjiang en van China zelf ontkennen de ernst van de kampen en zien het als noodzaak om terrorisme te bestrijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie