Up 2 Date

'Tienduizenden Oeigoeren werken onder dwang in fabrieken voor grote merken'

foto: AFP - heropvoedingskamp Xinjiang
  1. Newschevron right
  2. 'Tienduizenden Oeigoeren werken onder dwang in fabrieken voor grote merken'

Er wordt steeds meer duidelijk over de situatie van de Oeigoeren in China, een islamistische minderheid die in het land onderdrukt en gediscrimineerd wordt. Zo is nu uit Australisch onderzoek gebleken dat tienduizenden Oeigoeren onder dwang in fabrieken moeten werken voor grote bekende merken.

Dwangarbeid in fabrieken

Uit het onderzoek blijkt dat er tussen 2017 en 2019 zo'n 80.000 Oeigoeren naar 27 fabrieken zijn gebracht, soms rechtstreeks vanuit een heropvoedingskamp. In de fabrieken moeten ze onder slechte omstandigheden werkzaamheden verrichten voor merken als Adidas, Apple, Nike, BMW, Huawei, Nokia, Puma en Zara. Ze leven afgezonderd, worden constant in de gaten gehouden en moeten na werk verplicht Mandarijn leren en ideologische trainingen volgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Actie ondernemen

Volgens de onderzoekers is het niet bekend of de internationale bedrijven op de hoogte zijn van de dwangarbeid. Ze willen daarom dat alle genoemde merken direct actie ondernemen. Ook eisen ze dat China onbelemmerde toegang geeft aan westerse bedrijven om de fabrieken te bezoeken, zodat zij kunnen checken of er inderdaad sprake is van dwangarbeid en mensenrechtenoverschrijding.

Angst

In het onderzoeksrapport is te lezen dat het voor de Oiergoeren 'extreem moeilijk is om het werk te weigeren of aan het werk te ontsnappen'. Zo zou er een constante angst heersen om teruggestuurd te worden naar de gevangenis of een van de heropvoedingskampen, waar ze mishandeld of zelfs vermoord worden.

injecties

China blijft volhouden dat de kampen enkel dienen als middel om radicale moslims 'vrijwillig te herscholen'. Dat daar weinig van waar is, maakte Arjen Lubach vorige week duidelijk tijdens zijn programma Zondag met Lubach. Zo zouden de gevangenen gedwongen injecties krijgen waarna ze niet meer ongesteld worden. En twee weken geleden kwam via gelekte documenten naar buiten dat Oeigoeren al in die kampen gestopt worden als ze een hoofddoek dragen, een baard hebben, buitenlandse websites bezoeken of een paspoort aanvragen

Ster advertentie
Ster advertentie