Up 2 Date

Amerika neemt harde maatregelen tegen China om Oeigoeren

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Amerika neemt harde maatregelen tegen China om Oeigoeren

President Trump is er helemaal klaar mee. De leider van de Verenigde Staten heeft het gehad met China's aanpak van de Oeigoeren en gaat over op het nemen van draconische maatregelen.

DE MAAT IS VOl

Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, opdracht gegeven om om drie hoge Chinese functionarissen niet meer toe te laten in de VS. Zijn regering stelt dat er namelijk sprake is van "verschrikkelijke mishandeling" van minderheden in de Chinese provincie Xinjiang. Daarnaast worden ook de bezittingen van de functionarissen in de VS bevroren.

Meerdere redenen

Het ministerie noemt de gedwongen arbeid en willekeurige opsluiting van grote groepen Oeigoeren in heropvoedingskampen als de voornaamste redenen waarom zij tot actie overgaan. China legt alle beschuldigingen naast zich neer en beweert dat zij alleen Oeigoeren opsluiten om moslim-extremisme en terrorisme te bestrijden.

Bedenker kampen wordt gestraft

Een van de functionarissen die niet meer welkom is in de Verenigde Staten, is Chen Quanguo. Hij is de hoogste man van de Chinese communistische partij in Xinjiang en wordt genoemd als de architect van de heropvoedingskampen.

China is woedend

China is woest over de maatregelen en dreigt keihard terug te slaan met sancties. Vorige week waarschuwde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken al dat de VS moet oppassen met hun sancties, aangezien China hard terug zal slaan en dat tot escalaties kan leiden.

Ster advertentie
Ster advertentie