Up 2 Date

Komt er weer een maandelijkse autoloze zondag?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Komt er weer een maandelijkse autoloze zondag?

Het kabinet is aan het bekijken of er misschien weer een maandelijkse autoloze zondag ingevoerd moet worden. Op zo'n dag is het dan de bedoeling dat je je auto of motor laat staan, zoals dat in de jaren '30, '50 en '70 een aantal keer gebeurde. Het is een van de maatregelen die is voorgesteld om de stikstofcrisis op te lossen. Ook een snelheidsverlaging naar 100 km/uur op alle snelwegen wordt besproken, aldus het AD.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stifstokcrisis

Ehm, stiktofcrisis? Ja, want dat stofje - dat wordt uitgestoten door industrie, landbouw, auto's en vliegtuigen - zorgt voor grote problemen. Het is slecht voor de natuur én je gezondheid. En laat Nederland nou heel hoog staan op de lijst van 'vervuilende' landen wat betreft stikstof. Daarom worden bijvoorbeeld vervuilende bouwprojecten gecompenseerd met maatregelen die de uitstoot juist weer beperken. Maar dat is niet meer voldoende en daarom moeten er nieuwe maatregelen komen.

Maatregelen

Die nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat er weer 'ruimte' komt voor woningbouwprojecten die nu stil liggen. Het kabinet wil later deze week bekendmaken welke maatregelen echt gerealiseerd kunnen worden. De kans op zo'n maandelijkse autoloze zondag of snelheidsbeperking lijkt klein, want het zijn niet echt populaire maatregelen. Lang niet alle politieke partijen zien het zitten en daarbij zal eerst aangetoond moeten worden wat die maatregelen precies opleveren.

Ster advertentie
Ster advertentie