Up 2 Date

Raymi Sambo maakt stuk over etnisch profileren voor middelbare scholen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Raymi Sambo maakt stuk over etnisch profileren voor middelbare scholen

De theatervoorstelling F*ck the Police, over etnisch profileren, zou dit seizoen opnieuw gaan spelen, maar kon vanwege de coronalockdown niet doorgaan. De maker Raymi Sambo heeft zijn voorstelling nu gefilmd en binnekort wordt deze registratie getoond op middelbare scholen, dat heeft de acteur donderdag laten weten.

Etnisch profileren zijn geen incidenten

"De voorstelling richt zich op het vasthouden aan idealen, het maken van keiharde keuzes en etnisch profileren", aldus Sambo. "Jarenlang was de overtuiging dat etnisch profileren in Nederland slechts een incident was, maar tegenwoordig wordt steeds duidelijker dat het een terugkerend fenomeen is in bijna de hele Nederlandse maatschappij."

Discriminatie binnen de politie

Naast het etnisch profileren laat F*ck the Police zien welke vormen van discriminatie voorkomen binnen de politieorganisaties zelf. In de voorstelling ziet het publiek zes Nederlanders met verschillende achtergronden in de grote stad. Dit zijn doodnormale jongens en meiden en toch worden zij vaak op straat aangehouden door de politie. Ter voorbereiding van de theatervoorstelling liep Sambo een dag meem et een Rotterdamse inspecteur van de politie.

De voorstelling die op scholen wordt getoond eindigt met foto's van mensen die onder de verantwoordelijkheid van politie om het leven gekomen zijn. Sambo draagt F*ck de Police op aan Sammy Baker, een vriend van hem en bekende Instagrammer, die vorig jaar in Amsterdam werd doodgeschoten.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie