'Boerkaverbod zorgt voor meer discriminatie en geweld'
- News
- 'Boerkaverbod zorgt voor meer discriminatie en geweld'
De Stichting Meld Islamofobie heeft in een rapport een oproep gedaan naar de regering. Ze zouden de wet rondom het boerkaverbod eerder moeten evalueren en afschaffen volgens de stichting. De wet is nu een jaar geldig en zou discriminatie aanwakkeren.
meer verbaal en fysiek geweld
"In de praktijk wordt de wet vooral als legitimering gebruikt om vrouwen die een gezichtssluier dragen en andere moslimvrouwen uit te sluiten, onheus te bejegenen, te discrimineren en verbaal en fysiek aan te vallen", zegt de organisatie in een verklaring over het verbod. Het kabinet wil het boerkaverbod pas in 2022 gaan evalueren. Volgens de stichting moet dat eerder, omdat vrouwen sinds de invoering van de wet vaker te maken krijgen met islamofobie. Daar krijgen de vrouwen vooral mee te maken op plaatsen waar het boerkaverbod helemaal niet geldt, zoals in winkels of op straat. Ook de politie zou volgens het rapport soms niet goed weten wat het verbod precies inhoudt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
geen gezichtsbedekkende kleding
De wet rondom het boerkaverbod houdt in dat gezichtsbedekkende kleding niet is toegestaan in ziekenhuizen, scholen, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer. Dat geldt overigens niet alleen voor een boerka, maar ook voor wie bijvoorbeeld een integraalhelm of bivakmuts draagt op deze plaatsen. Wie op deze plekken wel gezichtsbedekkende kleding draagt, kan een boete krijgen van 150 euro.
klopjachten op vrouwen met een boerka
Vorig jaar was er veel ophef rondom het boerkaverbod. Zo zou er op social media zijn opgeroepen om 'klopjachten' te houden op vrouwen met een boerka. Een groep progressieve vrouwenorganisaties noemde het boerkaverbod in een artikel van NRC 'een moderne heksenjacht'. Zij vinden dat het zelfbeschikkingsrecht - het recht om zelf te bepalen hoe je jouw leven leidt - van de niqab- en boerkadragende vrouwen wordt ontnomen. Berna Toprak, die het artikel schreef, zei hierover: 'Het is oké om zelf volgens de regels van je religie te leven en dat daar jouw keuzevrijheid in zit. En die vrijheid mag niet worden weggenomen door de overheid.''