Naar homepage
Up 2 Date

OV-bedrijven doen niet mee aan het boerkaverbod

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. OV-bedrijven doen niet mee aan het boerkaverbod

Vanaf 1 augustus gaat het boerkaverbod in. Dit houdt in dat de boerka, nikab, integraalhelm en bivakmuts niet meer gedragen mogen worden in het openbaar vervoer en zorg- en onderwijsinstellingen. Maar ov-bedrijven zoals de NS, HTM, RET, Arriva, Connexxion, EBS en GVB zullen het boerkaverbod niet handhaven.

geen prioriteit

Pedro Peters van ov.nl voert het woord namens alle ov-bedrijven en vertelt dat er gesprekken zijn gevoerd tussen de vervoerders en de politie en dat daaruit is gebleken dat het voor hen geen prioriteit is. "Politie zegt: 'het heeft niet onze prioriteit.' Dit betekent dat zij bij een melding vanuit het openbaar vervoer niet binnen een half uur bij de bewuste tram, trein, metro of bus is. Nou dat gaat dus bij ons niet werken. De rit moet immers door", legt Peters op AD.nl uit. Ook stelt hij dat de handhaving bij de politie ligt, omdat de nieuwe wet onder het strafrecht valt.

zelf inschatten

Alle medewerkers hebben instructies gekregen en daaruit blijkt dat zij moslima's met een boerka niet mogen weigeren in het openbaar vervoer. Zij mogen op dat moment zelf bepalen of ze de moslima's aanspreken of juist niet. De woordvoerder vertelt dat ov-medewerkers zich alleen mogen richten op handelen als het om de-escalatie gaat. "Het personeel moet altijd uitgaan van de eigen veiligheid en van de rust in tram, metro, bus of trein."

Ster advertentie
Ster advertentie