Up 2 Date

Clitoris onvolledig afgebeeld in biologieboeken: "Vergroot taboe op vrouwelijke seksualiteit"

foto: AT5
  1. Newschevron right
  2. Clitoris onvolledig afgebeeld in biologieboeken: "Vergroot taboe op vrouwelijke seksualiteit"

In heel veel biologieboeken staat de clitoris nog steeds niet volledig afgebeeld. In de boeken is de clitoris alleen als een klein 'puntje' te zien terwijl het orgaan veel groter is dan dat. Dat blijkt uit een reportage van AT5.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontbrekende informatie

De helft van de wereldbevolking heeft een clitoris en toch is er maar zo weinig aandacht voor in biologieboeken. Pas in mei 2021 verscheen het eerste Nederlandse biologieboek waar het vrouwelijk orgaan volledig in stond afgebeeld. Zo'n anderhalf jaar later ontbreekt de volledige informatie echter in veel schoolboeken nog steeds.

Zo beelden de biologieboeken van uitgeverij Noordhoff bijvoorbeeld nog steeds de clitoris als puntje uit. Het gaat volgens woordvoerder Petra van der Zanden dan ook nog wel even duren voordat dat is aangepast. De uitgeverij publiceert namelijk pas over ruim 18 maanden een nieuw boek. Eerder is onmogelijk volgens de uitgeverij.

Onderbelicht

Hoewel de Nederlandse dokter en anatoom Reinier de Graaf al in 1672 de clitoris in zijn volledigheid ontdekte, duur het nog jaren voordat het orgaan goed wordt afgebeeld in boeken. Soms wordt de clitoris zelfs helemaal weggelaten. Hoe het kan dat het orgaan al die jaren volledig is genegeerd? "Seksuele plezier van vrouwen of mensen met een clitoris is heel lang onderbelicht geweest", vertelt seksuoloog Ylanga van der Geld. "Ook vanuit de kerk, vanuit godsdiensten. Het was niet zo belangrijk. Je moest je voortplanten en dat was waar seks voor bedoeld was."

Schadelijk

Dat de clitoris zo lang niet goed is afgebeeld in (school)boeken heeft volgens specialist seksuele ontwikkeling Anna Jansen grote gevolgen. Zo vergroten we volgens haar heel erg het taboe op vrouwelijke seksualiteit. Ook Ylanga van der Geld vindt het schadelijk: "Nu wordt eigenlijk meer onderwezen dat die penis belangrijk is en die vagina er gewoon is. Als de penis stijf is kan die in de vagina. Nou, zo werkt het natuurlijk niet." Van der Geld hoopt dat de schoolboeken snel worden aangepast en dat er überhaupt meer aandacht komt voor seksueel plezier. "Om te zorgen dat seksueel plezier de norm kan worden voor iedereen heb je daar wel de kennis voor nodig."

Ster advertentie
Ster advertentie