Up 2 Date

Steeds jongere scholieren dealen drugs op school: "Er gaan etuitjes met drugs rond in klas"

  1. Newschevron right
  2. Steeds jongere scholieren dealen drugs op school: "Er gaan etuitjes met drugs rond in klas"

Pilletjes verkopen in het fietsenhok op school? Het gebeurt steeds vaker. Romy Beijersbergen van NOS Stories deed hier onderzoek naar en sprak ook een aantal schooldealers. Ze vertelde er meer over in Start met Fernando.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Etuis

"Een van de meisjes vertelde dat ze etuitjes meeneemt naar school. Daar stopt ze drugs in en dat laat ze rondgaan in de klas", zegt Romy over een van de drugsdealers die ze sprak voor het onderzoek. "Mensen die drugs eruit pakken, doen er weer geld in."

Een andere jongen die Romy sprak is een 16-jarige scholier die vooral in de 'donkere hoekjes' van de school dealt. "Dat doet hij soms ook aan eersteklassers van 13 jaar."

Vaker

Drugs dealen op school komt steeds vaker voor in Nederland: "Experts zeggen dat er steeds jongere dealers zijn die steeds ergere delicten plegen. Het gaat om meisjes en jongens van alle niveaus."

Types

Volgens Romy zijn er grofweg twee type dealers te onderscheiden. De eerste groep dealt drugs op school om snel geld te verdienen. De andere groep is waar veel scholen zich zorgen over maken: de dealers die gedwongen worden. Zij worden als het ware in de wereld gezogen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld gratis jointjes en moeten daar later wat voor terugdoen. "Het is een vicieuze cirkel, je komt steeds verder in de business. Soms zeggen dealers die boven je zitten dat als je stopt ze het aan je ouders of de politie vertellen."

Ster advertentie
Ster advertentie