FunX

'Dream School'-Damian handelde in drugs: "Ik wilde mijn moeder beschermen"

foto: NTR Dream School
  1. Newschevron right
  2. 'Dream School'-Damian handelde in drugs: "Ik wilde mijn moeder beschermen"

In de tweede aflevering van Dream School was gisteren te zien hoe de 21-jarige Damian probeert om zijn leven weer een positieve draai te geven nadat hij op jonge leeftijd in de drugscriminaliteit belandde. In Start met Fernando vertelde hij hoe dit zo ver heeft kunnen komen en wat hem uiteindelijk heeft doen veranderen.

Video niet beschikbaar

Moeder beschermen

Damian had een moeilijke jeugd, waardoor hij op zijn veertiende al begon met blowen en in de problemen raakte. Hij vertelt dat dat vooral kwam door de moeilijke thuissituatie met zijn moeder: "Er kwamen altijd heel veel mannen langs die met haar naar bed gingen en misbruik van haar maakten. Ik vond dat als puber heel zwaar om te zien en wilde haar beschermen. Daarom ben ik in de criminaliteit gestapt."

Willem Holleeder als voorbeeld

Damian verkocht drugs, lichtte mensen op en belandde uiteindelijk in de cocaïnehandel. "Ik kon niet normaal over straat in mijn eigen wijk. Ik moest altijd achterom kijken." Aan Fernando vertelt hij dat hij op dat moment het gevoel had geen andere keuze te hebben. Zo zag hij zelfs Willem Holleeder als zijn voorbeeld: "Ik wilde macht hebben zodat ik mijn moeder kon beschermen."

Verdriet van ouders

De angst en het verdriet van zijn ouders hebben uiteindelijk voor een keerpunt gezorgd. "Ze waren zo bang dat mijn leven eindigt door kogels of in de gevangenis. De tranen van mijn ouders hebben me laten nadenken." Hij besloot mee te doen aan Dream School, om zo weer een stap in de goede richting te zetten. Een goede keuze, want dankzij het programma kijkt hij veel positiever naar de toekomst en is hij momenteel bezig met een opleiding. "Ik vind het nu heerlijk om vastigheid te hebben."

Dream School

In de aflevering van gisteren kregen de jongeren van Dream School les van Sylvana Simons en officier van justitie Wouter Bos. Sylvana vertelde over hoe social media kan bijdragen aan het vormen van je zelfbeeld en Wouter ging de discussie aan over of je medeplichtig bent aan criminaliteit als je een pilletje slikt. Je kunt de hele aflevering hier terugkijken.

Dream School wordt elke dinsdag om 20:25 uur uitgezonden op NPO3.

Ster advertentie
Ster advertentie