Naar homepage
Up 2 Date

CBS wil stoppen met begrippen 'westers' en 'niet-westers'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. CBS wil stoppen met begrippen 'westers' en 'niet-westers'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat stoppen met de begrippen 'westers' en 'niet-westers'. Het statistiekbureau wil niet langer Nederlanders indelen in mensen met een westerse en niet-westerse achtergrond. Dat meldt het NRC.

Niet neutraal

Een woordvoerder van het CBS vertelt aan het NRC dat de begrippen binnen een aantal jaar worden afgeschaft. Dat gebeurt mede door een aanstaand beleidsadvies door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daarin wordt de overheid opgeroepen Nederlanders niet langer in te delen in mensen met een westerse en niet-westerse migratie-achtergrond, omdat dit onderscheid "negatieve associaties" oproept. Ook is de tweedeling volgens de WRR niet neutraal en heeft het een koloniale ondertoon.

Westers en niet-westers

Momenteel is het zo dat het CBS tot de westerse herkomstlanden vooral de landen met een overwegend Europese bevolking rekent. Er zijn enkele uitzonderingen. Zo vallen Japan en Indonesië ook onder westers. "Kenniswerkers uit India, studenten uit de Antillen en asielzoekers uit Eritrea vallen allemaal onder niet-westers, terwijl de – in veel opzichten vergelijkbare – kenniswerkers uit Japan, studenten uit Indonesië en asielzoekers uit Tsjetsjenië onder westers vallen", schrijft de WRR.

Ster advertentie
Ster advertentie