Up 2 Date

Mais met MDMA-resten en duizenden euro's schade: de duistere wereld achter XTC

foto: NOS op 3
  1. Newschevron right
  2. Mais met MDMA-resten en duizenden euro's schade: de duistere wereld achter XTC

Of je weleens een pilletje slikt of niet, we hebben allemaal last van de productie ervan. De afvalresten die overblijven na de maak van drugs, worden regelmatig gedumpt in vaten en rechtstreeks in de natuur geloosd. Met als gevolg: duizenden euro's schade en resten drugs in planten van boeren. Hoe zit die duistere wereld in elkaar? Geheel in Breaking Bad-stijl, reisden verslaggevers Nick & Bobby van NOS op 3 door het hele land en spraken met (ex-)criminelen en gedupeerden en gingen met de politie mee tijdens drugslab-opsporingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Miljoenen pillen

Aan de hand van de bevindingen van de politie schatten de verslaggevers dat er ongeveer 400 drugslabs in Nederland zijn. Via via kwamen Nick & Bobby terecht bij een pillenperser en spraken hem anoniem over de hoeveelheid drugs die omgaat in Nederland. "Als criminelen willen, maken ze binnen een week zo'n miljoen pillen in één lab."

Dat betekent dat er in ons land jaarlijks miljoenen, misschien wel miljarden pillen uit de machine komen. Volgens de bron blijft slechts een klein gedeelte van wat er wordt geproduceerd in Nederland ook echt binnen de grenzen. Het meeste gaat naar het buitenland en wat er overblijft, wordt in Nederland verhandeld.

Baden in champagne

Een van de mensen die Nick & Bobby spraken is voormalig drugsproducent Joop. Hij vertelde de jongens over het rock & roll-leven dat hij en zijn partners leefden toen ze het hoogtepunt van hun drugscarrière beleefden. "We gooiden baden vol met champagne, we waren helemaal de weg kwijt." Alleen maar glamour was het niet.

"Op een gegeven moment woonde ik alleen nog maar op de bovenverdieping [van ons huis] en begon ik alleen maar drugs te gebruiken. Toen was mijn leven eigenlijk voorbij. [...] Ik sliep ook met een beretta onder mijn kussen of met mijn beretta in de hand."

Volgens Joop is de kans groot dat het snel verkeerd met je afloopt als je je bezighoudt met snel geld. "Ik denk dat 85 procent van de mensen met wie ik omging nu dood is."

Bekijk het speurwerk van Nick en Bobby in de video hierboven.

Ster advertentie
Ster advertentie