Up 2 Date

Nederlandse regering maakt 'diepste excuses' aan nabestaanden Srebrenica

foto: YouTube: BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse regering maakt 'diepste excuses' aan nabestaanden Srebrenica

De Nederlandse regering heeft de "diepste excuses" aangeboden aan nabestaanden van de genocide in Srebrenica in 1995. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Defensie gezegd bij de 27e herdenking op begraafplaats Potocari in Bosnië en Herzegovina, waarbij duizenden mensen aanwezig waren.

Erkenning en excuses

Minister Ollongren erkent dat er door de "internationale gemeenschap" is gefaald in het beschermen van de slachtoffers in Srebrenica en dat de Nederlandse regering, als deel van die gemeenschap, hier deels verantwoordelijk voor was. "We kunnen het leed niet van u wegnemen, maar wat we wel kunnen doen, is de geschiedenis recht in de ogen kijken", aldus de minister, die in haar toespraak benadrukt dat de herinneringen aan de genocide niet mogen verdwijnen.

Verder zei Ollongren dat er maar één partij schuldig is aan het vermoorden van de duizenden slachtoffers: het Bosnisch-Servische leger. "Gelukkig is een aantal van de hoofdverantwoordelijken inmiddels berecht door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag."

Wat gebeurde er in Srebrenica?

In Bosnië vond in 1995 een vreselijke genocide plaats. Binnen enkele dagen werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens vermoord. Ook in de Nederlandse geschiedenis is dit een zwarte bladzijde, aangezien Nederlandse troepen de Bosnische enclave moesten beschermen en daarin faalden.

Veel Bosnische moslims (Bosniakken) vluchtten tijdens de oorlog in Joegoslavië naar de stad Srebrenica, omdat de Verenigde Naties de stad had uitgeroepen tot 'veilig gebied’. In Srebrenica moesten Nederlandse VN-militairen, toen bekend als Dutchbatters, het gebied en de Bosnische moslims beschermen tegen de Bosnisch-Servische troepen. Dutchbat faalde daarin en het gebied werd ingenomen. Veel mannen en jongens sloegen na de val van Srebrenica op 11 juni 1995 op de vlucht. De overgebleven mannen en jongens werden met hulp van Dutchbat gescheiden van de vrouwen, kinderen en ouderen. Hierna werden ze gedeporteerd en vervolgens geëxecuteerd door de Serviërs.

Eerder excuses aan Dutchbatters

Er werd door nabestaanden en andere betrokkenen al lang gewacht op de tot dusver ontbrekende excuses van de Nederlandse regering. Extra pijnlijk was het daarom dat premier Rutte vorige maand al wél excuses aanbood aan de Dutchbatters, de Nederlandse VN-militairen die destijds bescherming moesten bieden tegen de Bosnisch-Servische troepen. Die excuses werden gemaakt voor de omstandigheden waarin zij moesten werken en het gebrek aan steun toen zij "in de beeldvorming onterecht in het beklaagdenbankje terechtkwamen". Ook kregen veteranen een eremedaille opgespeld.

Pijnlijk

Daria Bukvić van het Bosnian Girl-collectief vertelde eerder aan FunX dat de verhalen en ervaringen van slachtoffers en nabestaanden onderbelicht zijn: "Wat heel pijnlijk is geweest de afgelopen jaren, is dat veel programma's en nieuwsitems zich richten op het perspectief van de Dutchbatters. Begrijp me niet verkeerd, dat verhaal moet ook gehoord worden, maar het is heel verdrietig om te zien hoe onderbelicht het Bosnische aspect is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Herdenking

De genocide in Srebrenica wordt vandaag ook herdacht op het Malieveld in Den Haag. Wat betreft Daria en vele andere nabestaanden en betrokkenen zou er veel meer aandacht voor dit stukje geschiedenis moeten zijn. "Maar zeker in Nederland hebben we een neiging om alle dingen die verbonden zijn met onze geschiedenis en te maken hebben met verantwoordelijkheid en schuld - denk aan het slavernijverleden - onder het tapijt te vegen."

Ster advertentie
Ster advertentie