Up 2 Date

Oekraïens leger heeft situatie in Kiev onder controle

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Oekraïens leger heeft situatie in Kiev onder controle

Het Oekraïense leger heeft vannacht de controle over de hoofdstad Kiev weten te behouden. Dat heeft de legertop bekendgemaakt middels een statement op Facebook.

'Rusland lijdt flinke verliezen'

Russische troepen hebben meerdere pogingen gedaan om de buitenwijken van Kiev te bestormen. Het leger van Oekraïne wist dat te voorkomen door "tijdige beslissingen" te nemen. "Alle pogingen van de Russische bezettingstroepen zijn mislukt. De tegenstander heeft flinke verliezen geleden en raakt gedemoraliseerd en uitgeput", aldus de legerleiding.

Vannacht werden er meerdere explosies gemeld in de hoofdstad en in Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne. Daarnaast claimt het Oekraïense leger dat het gisteren een zware dag was waarbij ze vanuit "bijna alle richtingen" werden beschoten.

Verhoogde staat van paraatheid

Poetin heeft gisteren tijdens een bijeenkomst met hoge functionarissen van het Russische leger opdracht gegeven om de nucleaire eenheden in verhoogde staat van paraatheid te brengen. Hij is ontevreden over de economische sancties tegen Rusland en zegt dat de NAVO-landen de afgelopen dagen 'agressieve verklaringen' hebben afgegeven.

14 kinderen omgekomen

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels vijf dagen. Volgens de Oekraïense overheid zijn er sinds de Russische invasie 352 burgers om het leven gekomen, onder wie 14 kinderen. Dat zijn 154 meer slachtoffers dan gisterochtend.

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie