Up 2 Date

EU verwijdert aantal Russische banken uit betalingssysteem SWIFT

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. EU verwijdert aantal Russische banken uit betalingssysteem SWIFT

De Europese Unie komt wederom met nieuwe sancties tegen Rusland, vanwege de invasie in Oekraïne. Een aantal Russische banken wordt verwijderd uit het internationale betaalsysteem SWIFT. Dat hebben de EU, de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk besloten.

Zwaarste sanctie

Door deze sanctie hebben Russische banken geen toegang meer tot de internationale financiële markten. Het SWIFT-systeem wordt wereldwijd gebruikt door banken om gegevens over financiële betalingen uit te wisselen. De maatregel wordt daarom gezien als de zwaarste sanctie tegen Rusland tot nu toe. De Oekraïense premier Denys Shmyhal liet via Twitter weten dat hij dankbaar is voor de nieuwe strafmaatregel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toegang volledig ontzegd

De VS en een deel van Europa wilden Rusland volledig loskoppelen van Swift, maar met name Duitsland was hierop tegen. Daar wordt ruim de helft van het gas uit Rusland geïmporteerd. Duitsland was bang dat de levering in gevaar zou komen als Rusland geen gebruik meer zou kunnen maken van het betaalsysteem. Het Nederlandse kabinet en een deel van de Tweede Kamer willen dat de toegang tot het systeem volledig wordt ontzegd.

Ster advertentie
Ster advertentie