FunX

Chris startte een petitie voor Oekraïne: "Miljoenen mensen slaan nu op de vlucht"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Chris startte een petitie voor Oekraïne: "Miljoenen mensen slaan nu op de vlucht"

Sinds Rusland gisterochtend Oekraïne is binnengevallen, zijn de gevolgen van de oorlog merkbaar in heel Europa. Christaan studeert momenteel in Polen en merkt dat ook daar de spanningen hoog oplopen door de oorlog in Oekraïne. In de avondshow met Tannaz vertelde hij dat hij een petitie is gestart waarmee hij ervoor wil zorgen dat Nederland meer Oekraïense vluchtelingen gaat opvangen.

Chris startte een petitie voor Oekraïne: "Miljoenen mensen slaan nu op de vlucht!"

Spanning loopt op

Christiaan is sinds een week weer terug in Polen na een korte vakantie in Nederland. Sindsdien merkt hij dat de gespannen situatie in Oost-Europa in een mum van tijd grotere vormen heeft aangenomen. "Op mijn weg terug naar Polen zag ik al militaire colonnes naar de oostelijke grens met Oekraïne gaan en in de geboortestad van mijn vriendin liepen Amerikaanse militairen rond. Je merkt dus wel dat de spanning oploopt. Ook gaan er op social media beelden rond van vollopende tankstations en rondlopende militairen", aldus Christiaan.

Quote

Het is op z'n zachtst gezegd stom om te zeggen dat de NAVO gedateerd is.

Christiaan

"Komt heel dichtbij"

Christiaan vindt de beelden uit Oekraïne die rondgaan op social media vooral heftig. Dat komt voornamelijk omdat hij momenteel zo dicht bij de grens met Oekraïne woont. "Normaal gesproken als je oorlog op het nieuws ziet, is het in een land ver weg, maar nu komt het heel dichtbij. Ik woon minder dan een uur van de grens met Oekraïne vandaan en dan voel je het ineens veel meer."

NAVO is gedateerd

Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn sommige mensen van mening dat de NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, te weinig doet om Oekraïne bij te staan en om die reden gedateerd is. De NAVO is een alliantie van landen uit Europa en Noord-Amerika die samenwerken op het gebied van defensie en veiligheid en samen internationale crisisoperaties uitvoeren om de vrede te bewaren in alle landen die bij de organisatie zijn aangesloten.

Helaas maakt Oekraïne daar geen deel van uit, maar dat maakt de NAVO volgens Christiaan nog niet gedateerd. "Het is op z'n zachtst gezegd stom om te zeggen dat de organisatie gedateerd is, omdat een land wordt aangevallen dat geen lid is van de NAVO. Een van de redenen waarom Oekraïne is aangevallen en landen zoals Estland, Letland en Litouwen niet, is het feit dat ze lid zijn van de NAVO. Deze alliantie zorgt ervoor dat een grootmacht zoals Amerika ons bijstaat als Rusland dreigt binnen te vallen." Volgens Christiaan is het dan ook dé reden dat we in Nederland nog veilig zijn.

"Het is een gigantische crisis"

Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, hebben al aangegeven dat ze van plan zijn om Oekraïense vluchtelingen op te vangen, maar volgens Christiaan kan Nederland veel meer humanitaire hulp bieden. Vooral ook, omdat buurlanden van Oekraïne enorme hoeveelheden vluchtelingen niet aankunnen. Zo verwacht Polen dat maximaal twee miljoen mensen asiel zullen aanvragen in het land, terwijl Roemenië zo'n 800.000 vluchtelingen verwacht. "Het is een gigantische crisis en dat kan je een paar EU-lidstaten niet alleen laten oplossen. Daarnaast hebben we in Europa achterhaalde migratieregels die voor chaos kunnen zorgen."

Ster advertentie
Ster advertentie