STER Advertentie
STER Advertentie

Oproer om Zuid-Afrikaanse school die zwarte van witte kinderen scheidt in klaslokaal

Oproer om Zuid-Afrikaanse school die zwarte van witte kinderen scheidt in klaslokaal
Facebook: Mcebo Dlamini

Donderdag 10 januari 2019 - 13:44 uur

|

Door:

Kavita

De apartheid is in 1990 afgeschaft, maar helaas zijn er ook in 2019 nog sporen te zien van dit pijnlijke systeem van rassensegregatie. De Laerskool Schweizer-Reneke in het Noordwesten van Zuid-Afrika ligt onder vuur, omdat de zwarte kinderen in de klas werden gescheiden van de witte kinderen. En dat gelijk op hun eerste schooldag. BAM, in yo face. Dat kan natuurlijk niet. 

achtergesteld

Hoe de klas was ingedeeld, is te zien op een foto die inmiddels viral is gegaan. Terwijl een grote groep witte kinderen glimlachend aan een lange tafel zit, zijn linksachter in het lokaal de vier zwarte kinderen te zien, die aan een aparte tafel zitten.

onderzoek

Inmiddels wordt er uitgezocht of de foto überhaupt echt is. Als blijkt dat de foto inderdaad klopt, wordt dat natuurlijk niet goedgekeurd. Zo heeft een onderwijsdeskundige laten weten. Een moeder van een van de leerlingen vertelde aan TimesLive dat de zitplekken van de kinderen al van tevoren waren vastgesteld. "Toen ik in de ochtend daar aankwam, stonden er al namen op de bureaus."

niet verrassend 

Mcebo Dlamini, lid van de Zuid-Afrikaanse politieke partij ANC (Afrikaans Nationaal Congres) - hier was Nelson Mandela ooit de leider van - heeft zich op Facebook uitgesproken over deze kwestie. Hij laat weten dat hij de scheiding in het klaslokaal, gezien een geschiedenis vol apartheid, niet eens het meest opmerkelijk vindt. Wat wel, is het feit dat er zwarte mensen zijn die denken dat er tegenwoordig geen racisme meer zou plaatsvinden en zwart en wit in harmonie met elkaar kunnen samenleven. 

"Zolang het overgrote deel van de machthebbenden bestaat uit witte mensen, is dat onmogelijk."

Om dit Facebookbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Merol heeft 'Geen Reet' en maakte daar een track over met Bokoesam

  • 10 tips om tijdens deze hitte wél fatsoenlijk te slapen

  • Rihanna haalt uit naar Trump met dit Fenty-item

  • Kickbokser Mohammed Jaraya woest nadat dokter wedstrijd heeft beëindigd

  • Dit is wat het nieuwe seizoen 'Temptation Island Vips' weer spannend moet maken

  • 'Vermiste' Caza is terecht, maar waar was hij?

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.up-2-date.40478-oproer-om-zuid-afrikaanse-school-die-zwarte-van-witte-kinderen-scheidt-in-klaslokaal"}