Up 2 Date

Exitpoll: Geert Wilders met PVV grootste partij met 35 zetels

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Exitpoll: Geert Wilders met PVV grootste partij met 35 zetels

De stembureaus zijn gesloten en het tellen kan beginnen. De exitpoll is inmiddels bekend. Daaruit blijkt dat de PVV de grootste partij lijkt te zijn met 35 zetels, gevolgd door Groenlinks-PvdA met 26 zetels, VVD met 23 zetels en NSC met 20 zetels.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitslag Exitpoll

De PVV had in 2021 nog 17 zetels en komt nu volgens de exitpoll uit op 35 zetels. Een flinke winst dus voor Geert Wilders. De VVD levert juist veel zetels in. Zij leverden 11 zetels in.

Tussen NSC en de kleinere partijen zit in deze exitpoll een flink gat: de eerstvolgende partij is D66 met 10 zetels. Ook dat is een flink verlies, zij hadden er voorheen nog 24. Een andere partij die opvallend veel zetels verliest, is FvD. Zij gaan van 8 naar 3 zetels.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is een Exitpoll?

De exitpoll is een onderzoek van bureau Ipsos in opdracht van de NOS en RTL Nieuws. Bij zestig stembureaus uit verschillende plekken in het land is aan mensen na het stemmen gevraagd hun stem opnieuw uit te brengen. De uitkomst hiervan geeft vaak een goede indicatie van de zetelverdeling in de Tweede Kamer. Toch betekent het niet dat deze uitkomst ook precies overeenkomt met de daadwerkelijke verkiezingsuitslag. Het aantal zetels kan één of - in uitzonderlijke gevallen - twee zetels schelen.

Verkiezingsuitslagen

Gedurende de avond druppelen de uitslagen van verschillende gemeentes binnen. In het begin zijn dat de uitslagen van kleinere gemeentes met minder stemgerechtigde inwoners. Grotere gemeentes doen vaak langer over het tellen. Meestal zijn een dag later pas alle stemmen geteld en kan er door het ANP een definitieve prognose worden worden gemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie