Up 2 Date

Nieuwste peiling: PvdA/Groenlinks en VVD aan kop, PVV kort daarachter

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuwste peiling: PvdA/Groenlinks en VVD aan kop, PVV kort daarachter

Uit de nieuwste peiling van I&O Research blijkt dat de PvdA/Groenlinks een flinke stap heeft gemaakt als het gaat om de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. De partij van Frans Timmermans staat nu op 27 virtuele zetels, terwijl het in de vorige peiling nog op 23 zetels stond. Daarmee komt het op gelijke hoogte met de VVD. De PVV hijgt de genoemde partijen in de nek met 26 zetels. De verkiezingen lijken volgens I&O Research uit te monden in een spannende strijd.

PvdA/Groenlinks, VVD en PVV

Peter Kanne van I&O Research schoof aan bij Khalid & Sophie om de nieuwste zetelpeiling te presenteren. De onderzoeker legde uit dat de PvdA/Groenlinks, VVD en PVV statisch gezien even groot zijn. De partij die het meest ingeleverd heeft ten opzichte van de vorige peiling is Nieuw Sociaal Contract (NSC). De partij van Pieter Omtzigt zakte van 25 naar 21 zetels.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook NSC doet nog mee

Hoewel de PvdA/Groenlinks, VVD en PVV aan kop gaan, is het niet zo dat NSC niet meer meedoet in de titelrace. Zo legt Peter Kanne uit wat de peilingen inhouden en waarom we eigenlijk te maken hebben vier koplopers. "Peilingen maken altijd veel los. Zo komt er regelmatig kritiek op, wat soms ook terecht is. Maar het is van belang om te weten dat er altijd marges zijn. Dus als een partij nu 27 zetels heeft in de peiling, kan dat uiteindelijk ook 29 of 25 worden." De beslissing is dus nog lang niet gevallen, benadrukt Kanne. "Er is nog tijd te gaan. Deze peiling is geen definitieve voorspelling. De vier partijen zitten gewoon heel dicht bij elkaar."

Wie uiteindelijk de grootste partij wordt, zal morgen bekend worden. De stembussen zullen vanaf 07.30 uur geopend zijn. Weet je nog niet op welke partij je je stem wil uitbrengen? Check dan deze tips om het kiezen wat makkelijker te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie