Up 2 Date

Iraanse bokster (24) durft niet terug naar thuisland vanwege arrestatiebevel

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Iraanse bokster (24) durft niet terug naar thuisland vanwege arrestatiebevel

De 24-jarige Iraanse Sadaf Khadem is een topper in het boksen. Ze won als eerste Iraanse vrouw een belangrijke, officiële bokswedstrijd in Frankrijk. Maar Sadaf kan niet meer terug naar haar thuisfront, omdat ze zich tijdens de bokswedstrijd niet aan de islamitische kledingregels heeft gehouden.

arrestatie

Sadaf kan zelfs gearresteerd worden. De Iraanse autoriteiten zouden een arrestatiebevel tegen haar hebben uitgevaardigd, wat Sadaf hoorde en waardoor ze haar terugkeer heeft geannuleerd. In de ring, waar ze het opnam tegen de Franse Anne Chauvin, droeg Sadaf geen hoofddoek en een korte broek, wat volgens haar de reden is dat zij gearresteerd kan worden in haar thuisland.

"Ik vocht in een wettelijk goedgekeurde wedstrijd in Frankrijk, maar omdat ik een korte broek en een t-shirt droeg, wat volkomen normaal is in de ogen van de hele wereld, heb ik de regels van mijn land overschreden", zei ze tegen L'Equipe Newspaper.

"Ik droeg geen hijab, ik werd gecoacht door een man... Sommige mensen kunnen dit maar moeilijk accepteren."

Iraanse functionarissen hebben volgens de BBC geen commentaar gegeven, maar het hoofd van de Iraanse boksfederatie ontkent dat Sadaf zou worden gearresteerd als ze thuiskomt.

Vlag van Iran

Sadaf vocht in een groen vest en een rode broek met een witte tailleband: de kleuren van de nationale vlag van Iran.

Sinds dit jaar is het toegestaan om met een hoofddoek de ring in te stappen.

Ster advertentie
Ster advertentie