Up 2 Date

YouTube verwijdert duizenden video's met schokkende beelden van kinderen

foto: Screenshot YouTube via BuzzFeed
  1. Newschevron right
  2. YouTube verwijdert duizenden video's met schokkende beelden van kinderen

BuzzFeed publiceerde gisteren een artikel over een opmerkelijke trend op YouTube. Er komen steeds meer accounts bij die schokkende video's publiceren van kinderen in gevaarlijke situaties. De video's komen van geverifieerde accounts met miljoenen abonnees en zijn miljoenen keren bekeken. YouTube heeft naar aanleiding van het artikel ingegrepen en vijftig kanalen en duizenden video's verwijderd.

Kwetsbaar

In de video's, die volgens BuzzFeed uit Oost-Europa lijken te komen, zijn jonge kinderen te zien in kwetsbare situaties. Ze dragen vaak onthullende kleding en zijn op sommige video's vastgebonden met touw of tape. De kinderen huilen en zijn zichtbaar angstig. In andere video's worden de kinderen ontvoerd of moeten ze 'doktetje spelen' met een volwassene.

Hoewel de video's vaak gescript lijken, is het onduidelijk in hoeverre de kinderen een keuze hebben om hier aan mee te werken.


Screenshot van YouTube via BuzzFeed

op de hoogte

Voordat de video's werden verwijderd, waren ze makkelijk te vinden op YouTube. Videoproducent en activist Matan Uziel probeerde eerder ook al om de video's aan de aandacht te brengen bij YouTube. Het platform had er dus al van op de hoogte kunnen zijn.

Verklaring YouTube

YouTube verklaart dat ze in de afgelopen week vijftig accounts en duizend video's hebben verwijderd. En dat dit deel uitmaakt van een groter project om alle uitbuitende inhoud van het platform te verwijderen. Ook geven ze aan samen te werken met experts op het gebied van kinderveiligheid.

Ster advertentie
Ster advertentie