Up 2 Date

Gemist: docu 'Wit is ook een kleur' over onbewuste privileges witte Nederlanders

  1. Newschevron right
  2. Gemist: docu 'Wit is ook een kleur' over onbewuste privileges witte Nederlanders

"Kunnen witte mensen goed in Nederland integreren?" Het is één van de vele vragen die documentairemaakster Sunny Bergman in haar docu Wit is ook een kleur stelt. Eén van de antwoordend die ze kreeg: "Ik vind dat een moeilijke vraag. Ik vind dat überhaupt een rare vraag."

Sunny mengde zich eerder al in het racismedebat met de documentaire Zwart als roet. Maar in de docu die gisteren op televisie verscheen, maakt ze de onbewuste privileges van de witte Nederlanders bespreekbaar. Wat betekent wit zijn eigenlijk? Deze vraag houdt haar bezig sinds ze zich heeft uitgesproken tegen Zwarte Piet en racisme.

Witte bubbel

In Wit is ook een kleur komt naar voren dat witte mensen zich eigenlijk haast nooit hoeven te verplaatsen in een andere belevingswereld. Ook blijkt dat ze zelfs keuzes maken, zoals waar ze willen wonen en hun kinderen naar school sturen, die leiden tot segregatie. "Ze leven daarom in een witte bubbel en denken vaak dat hun perspectief universeel is."

sociaal EXPERIMENT

Om de verschillende perspectieven te onderzoeken nodigde Sunny negentien Nederlanders met verschillende roots uit voor een sociaal experiment.

Ster advertentie
Ster advertentie