FunX Amsterdam

Wit en zwart gaan 24 uur lang met elkaar in gesprek over slavernij

  1. Newschevron right
  2. Wit en zwart gaan 24 uur lang met elkaar in gesprek over slavernij

Bij het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark worden momenteel waardevolle gesprekken gevoerd. Vanaf 09.00 uur 's ochtends tot morgenochtend 09.00 uur gaan wit en zwart met elkaar in gesprek over slavernij. 24 uur lang!

Op 1 juli is het 153 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. Toch is het nog steeds belangrijk om over de gevolgen van het slavernijverleden te praten. Rutger belde hierover met de oprichter van de Keti Koti Dialoog Estafette: Mercedes Zandwijken.

besef iets

Voor het dialoog worden 48 mensen ingedeeld in 24 dialoogkoppels. Elk koppel dat met elkaar in gesprek gaat, bestaat uit een 'zwart' en 'wit' persoon. Mercedes heeft al heel wat bijzondere verhalen en perspectieven op het onderwerp gehoord.

"Een zwarte man van rond de zeventig jaar vertelde dat hij nog altijd moeite heeft om witte personen recht in de ogen te kijken. Dat kom omdat hij van jongs af aan heeft geleerd dat hij naar beneden moest kijken, omdat het onrespectvol was om een witte persoon aan te kijken. Hij vertelde dat hij ze elke dag weer opnieuw recht in de ogen aankijkt, maar dat het toch moeite kost, omdat hem geleerd is om dat niet te doen."

Vanuit perspectief van de blanke mensen kent Mercedes natuurlijk weer hele andere verhalen. "Witte mensen beseffen niet dat de gevolgen van de slavernij zo tastbaar en voelbaar zijn in het dagelijkse leven van zwarte mensen."

Ster advertentie
Ster advertentie