Up 2 Date

Grote zorgen om moorden op ebola-hulpverleners in Congo

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Grote zorgen om moorden op ebola-hulpverleners in Congo

De besmettelijke ziekte ebola is sinds augustus 2018 een groot probleem in Congo. Hoewel het aantal besmettingen sinds deze zomer dankzij nieuwe medicijnen gelukkig afneemt, is het geweld in het land een grote belemmering voor goede behandeling. Afgelopen nacht zijn er opnieuw hulpverleners in ebola-klinieken aangevallen en zelfs vermoord. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich grote zorgen en is bang dat de ziekte zich door het geweld weer snel zal verspreiden.

Grootste angst

Tijdens aanvallen op twee verschillende klinieken in het noordoosten van het land zijn afgelopen nacht zeker drie lokale hulpverleners om het leven gekomen en nog een onbekend aantal mensen gewond geraakt. "Het breekt ons hart dat onze grootste angst is uitgekomen", schrijft de directeur van de WHO op Twitter. "De twee aanvallen van afgelopen nacht zullen de uitbraak weer kracht geven. Het is tragisch dat gemeenschappen die al lijden, te maken zullen krijgen met nog meer onnodig leed."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meerdere aanvallen

Het is niet de eerste keer dat ebola-klinieken aangevallen worden. Eerder dit jaar werden ook al hulpverleners en artsen vermoord en deze week werden er nog tientallen WHO-medewerkers geëvacueerd. Ook zijn er meerdere klinieken in brand gestoken. In veel gebieden kan door het heftige geweld geen hulp worden verleend.

Onrust

De lokale media melden dat de aanvallen gepleegd zijn door de mai mai-rebellen, een groep gewapende burgers. Er is al langer onrust in het gebied door geweld van rebellengroepen. Sinds afgelopen weekend wordt er door inwoners in het noorden daarom veel gedemonstreerd tegen de Verenigde Naties. Zij vinden dat zowel de VN als de lokale autoriteiten te weinig doen om de burgers te beschermen tegen aanvallen van die rebellen. Ook die demonstraties zorgen voor veel onrust en problemen.

GERUCHTEN

Het geweld tegen de klinieken ontstaat vooral door de geruchten die er in het land rondgaan over ebola. Er is veel wantrouwen tegenover internationale organisaties. Daardoor is het erg moeilijk om de lokale gemeenschappen ervan te overtuigen dat de hulpverleners er zijn om te helpen en niet om de ziekte juist te verspreiden of om mensen te vermoorden.

EERDERE UITBRAKEN

De ebola-uitbraak is met tot nu toe 2100 doden de op een na dodelijkste in Congo. De WHO spreekt van een internationale gezondsheidcrisis. In 2007 was er ook een ebola-uitbraak in het land. Daarbij kwamen toen minstens 200 mensen om het leven. De grootste uitbraak ooit was in 2014. Toen werden onder andere Guinee, Sierra Leone en Liberia geteisterd door het virus en stierven er meer dan 11.000 mensen.

Ster advertentie
Ster advertentie