Ebola-uitbraak in Congo na twee maanden alleen maar verergerd
- News
- Ebola-uitbraak in Congo na twee maanden alleen maar verergerd
De besmettelijke ziekte ebola blijft dodelijke slachtoffers maken in Congo. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen meldt dat het aantal geïnfecteerde mensen nog steeds toeneemt. In augustus stak het virus weer de kop op. Sindsdien zijn 202 mensen gediagnosticeerd met het virus en 118 van hen zijn inmiddels overleden.
Medicijnen
Er zijn nieuwe potentiële medicijnen tegen ebola, maar het toedienen daarvan is niet gemakkelijk. Arts Hilde De Clerck is net terug uit Congo. Op de website van Artsen zonder Grenzen deelt ze haar ervaring en vertelt ze dat de beschikbare medicijnen veelbelovend zijn, maar dat medisch onderzoek nog steeds moet bewijzen of het echt werkt.
''Het blijft een uitdaging om deze medicijnen aan te bieden aan onze ebolapatiënten. Technisch gezien is het niet zo moeilijk, maar je moet het goed georganiseerd doen. Aangezien het gaat om nog niet officieel toegelaten middelen, moet elk medicijn worden gecontroleerd en toegediend via een strikt protocol.''
Organendiefstal
Dit is niet het enige wat de ebolabestrijding lastig maakt. Het is namelijk ook moeilijk om de gemeenschappen ervan te overtuigen dat de hulpverleners er zijn om de patiënten te behandelen en te helpen.
''Aan het begin van een epidemie is het vaak moeilijk om het vertrouwen te winnen als er veel mensen doodgaan in het behandelcentrum. Mensen denken dat patiënten binnen worden gedood of op zijn minst worden geholpen om te sterven. En dan zijn er altijd geruchten over westerlingen of andere groepen die organen of bloed stelen of de ziekte in de gemeenschap brengen. Sommige mensen geloven dat de infectieziekte wordt veroorzaakt door hekserij.''
Eerdere uitbraken
Dit is niet de eerste ebola-uitbraak in Congo. In 2007 was er een uitbraak waarbij minstens 200 mensen om het leven kwamen. De meeste mensen zullen het virus echter kennen van de verschrikkelijke uitbraak in 2014. Toen werden onder andere Guinee, Sierra Leone en Liberia geteisterd door het virus, waarbij meer dan 11.000 mensen om het leven kwamen.