Up 2 Date

Er komen mobiele snelheidscontroles bij nieuwe maximumsnelheid van 100 km/uur

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Er komen mobiele snelheidscontroles bij nieuwe maximumsnelheid van 100 km/uur

Nog eventjes en dan gaat de nieuwe maximum snelheid in. Vanaf 16 maart mag je op alle Nederlandse snelwegen overdag niet meer harder dan 100 km per uur rijden. Uit onderzoek van EenVandaag en het AD blijkt dat de helft van de automobilisten het daar niet mee eens is en dan ook niet van plan is om zich daaraan te houden. Of dat echt zo is, moet nog blijken, want de politie gaat op een nieuwe manier controleren: met mobiele trajectcontroles...

Grote pakkans en hoge boetes

Hoewel de helft van de 30.000 ondervraagde weggebruikers zegt gewoon lekker door te blijven gassen, denkt de politie daar anders over. Zij verwachten dat mensen zich vanzelf aan gaan passen, omdat de pakkans een stuk groter wordt doordat er gecontroleerd gaat worden met onopvallende politieauto's. Al rijdend meten die de snelheid van auto's en als je toch gewoon 130 km/uur rijdt, ploft er niet veel later een boete van maar liefst 253 euro op je mat.

Deze nieuwe manier van controleren moet bestuurders het gevoel geven dat ze altijd en overal betrapt kunnen worden. Verkeerspolitieman Egbert-Jan van Hasselt zegt tegen het AD dat er nu al 25 politieauto's rondrijden die zo'n mobiele controle kunnen doen en begin volgend jaar zullen de 50 tot 100 undercover controleauto's de weg opgaan.

Flitsmeister

Als je denkt dat je safe zit omdat je een app zoals Flitsmeister gebruikt, heb je het mis. Egbert-Jan vertelt dat die apps niet alles zien. "Onze vaste flitspalen staan op risicoplekken. De mobiele controles vinden ook plaats op plekken waar de verkeersveiligheid in het geding is. Flitsmeister is ons gratis reclamebureau."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'S Nachts wel 130

Op de wegen waar altijd 120 of 130 km/uur gereden mocht worden, mag dit voortaan alleen nog maar tussen 19:00 en 6:00 uur. De snelheidsverlaging is een maatregel om de stikstofuitstoot te verlagen. Dat stofje - dat wordt uitgestoten door industrie, landbouw, auto's en vliegtuigen - zorgt namelijk voor grote natuur- en gezondheidsproblemen.

Ster advertentie
Ster advertentie