STER Advertentie
STER Advertentie

Nog steeds geen verkiezingsuitslag in Suriname, oppositie is bang voor fraude

Nog steeds geen verkiezingsuitslag in Suriname, oppositie is bang voor fraude
Oppositieleiders Chan Santokhi, Ronnie Brunswijk en Gregory Rusland - ANP

Vrijdag 29 mei 2020 - 08:16 uur

|

Door:

Milou

Nadat er afgelopen maandag in Suriname werd gestemd voor de parlementsverkiezingen, is er een paar dagen later nog steeds geen uitslag. De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, is boos over de trage, chaotische en niet-transparante manier waarom de stemmen geteld worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarom heeft ze een groot deel van de uitslagen van de hoofdstad Paramaribo nu zelf al online gezet.

Lees ook: Verkiezingen Suriname: komt er verandering na 10 jaar?

BANG VOOR FRAUDE

Het lijkt erop dat de VHP-partij van Chan Santokhi, de grootste oppositiepartij, de winnaar wordt en dat de NDP-partij van president Desi Bouterse zwaar gaat verliezen. Volgens de leiders van de oppositiepartijen, Chan Santokhi (VHP), Ronnie Brunswijk (ABOP) en Gregory Rusland (NPS), probeert Bouterse de boel te frauderen. Ze zijn bang dat de verkiezingen niet eerlijk verlopen en spreken van gesjoemel met dozen vol uitslagen. Tijdens een persconferentie riepen ze gisteren het OKB op om in te grijpen.

Chaotisch

Jennifer van Dijk-Silos dreigde eerder al om de uitslagen online te gooien als de uitslag nog langer op zich liet wachten. Volgens haar zijn het de meest chaotische verkiezingen die ze in haar twintigjarige carrière heeft meegemaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de vertraging komt door de coronamaatregelen.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

HERTELLING

Desi Bouterse heeft gisteren aangegeven een hertelling van alle stemmen te willen. Hij wil dat de bevolking dat live op televisie kan volgen. Volgens tussentijdse uitslagen zal zijn partij 10 van de 26 zetels verliezen. De VHP-partij van Santokhi zou van 9 naar 20 zetels gaan en zo de grootste worden.

Populair op FunX.nl

  • Fans herkennen Khloé Kardashian bijna niet terug op Instagram

  • Kabinet presenteert nieuwe ingrijpende coronamaatregelen

  • 'Amsterdam en Den Haag in top 10 coronabrandhaarden van West-Europa'

  • Man kaapt helikopter om partner uit de gevangenis te bevrijden

  • "Opnames Avatar 2 en 3 zijn bijna klaar"

  • Michelle (20) spaart zo veel mogelijk: "Ik ben niet van plan om in Nederland te blijven"