Up 2 Date

'Kans 1 op 1000 dat Afro-Amerikaanse man door politie wordt doodgeschoten'

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. 'Kans 1 op 1000 dat Afro-Amerikaanse man door politie wordt doodgeschoten'

Uit recent onderzoek van drie Amerikaanse universiteiten is gebleken dat 1 op de 1000 Afro-Amerikaanse mannen wordt doodgeschoten door de politie. Zij lopen van alle Amerikanen de meeste kans om op die manier om het leven te komen. Politiegeweld staat voor jonge zwarte mannen in de Verenigde Staten dan ook op nummer 6 in de lijst met meest voorkomende doodsoorzaken.

Grote verschillen

Uit het onderzoek is gebleken dat ook zwarte vrouwen, mannen met een Latijns-Amerikaanse achtergrond, indianen en oorspronkelijke inwoners van Alaska meer kans lopen om te sterven door een politiekogel dan witte mannen en vrouwen. Vrouwen lopen over het algemeen minder risico (1 op 33.000) om te sterven door een politiekogel dan mannen (1 op 2000).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

CONFRONTERENDE CIJFERS

De onderzoekers zijn tot deze confronterende cijfers gekomen door data van 2013 tot en met 2018 van database Fatal Encounters te combineren met statistieken van de Amerikaanse overheid. In totaal zijn er dit jaar tot nu toe 570 Amerikanen doodgeschoten door de politie. Vorig jaar waren dat er 992. Die cijfers houdt The Washington Post bij.

Al jarenlang een probleem

Voor veel mensen komen de cijfers waarschijnlijk niet als een verrassing. Politiegeweld tegen zwarte Amerikanen komt helaas al jarenlang regelmatig in het nieuws en is een enorm probleem in het land. Zo leidden de zaken van onder anderen Michael Brown, Eric Garner, Tamir Rice en Freddie Gray de afgelopen jaren tot veel ophef en debat.

Black Lives Matter

Sinds 2013 strijdt de beweging Black Lives Matter tegen alle vormen van geweld tegen zwarte mensen, van politiegeweld tot het oneerlijk berechten en straffen van Afro-Amerikaanse Amerikanen. Dit laatste thema kwam opnieuw in opspraak door de veelbekeken Netflix-documentaire When They See Us. Ook de film The Hate U Give bracht vorig jaar het politiegeweld in beeld.

Ster advertentie
Ster advertentie