Up 2 Date

Geëmotioneerde Ali B vertelt over de moeilijke periode aan zijn vaders sterfbed

  1. Newschevron right
  2. Geëmotioneerde Ali B vertelt over de moeilijke periode aan zijn vaders sterfbed

De jonge Ali Bouali was verslaafd aan gokken en wiet, dealde en hield zich vooral bezig met andere dingen dan school. Inmiddels is hij multimiljonair. Maar hoe heeft hij zo succesvol kunnen worden? In de laatste aflevering van College Tour ging Twan Huys in gesprek met Ali B over zijn jeugd, zijn ambities, zijn vader en zijn eigen kinderen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gebroken gevoel

Ali groeide op zonder vader en de band tussen hen was altijd moeilijk, totdat ze afscheid van elkaar moesten gaan nemen. De vader van Ali overleed mei vorig jaar, aan longkanker. Ali moest het nieuws over de dodelijke ziekte zelf aan zijn vader vertellen. Over die periode schreef hij ook het nummer Ik Huil Alleen Bij Jou.

''Gebroken gevoel. Verborg de pijn door steeds te lachen. Iemand moest het doen, sterk zijn er is geen ruimte voor de zwakte. En alles komt goed, is wat ik zei en droeg de lasten.''

Kleine Ali

Toen Ali besefte dat het misschien snel voorbij zou zijn, wilde hij niets liever dan zijn vader vergeven voor het feit dat het hem niet lukte om er voor hem te zijn.

''Dat was lastig. Er was de kleine Ali die nog steeds boos was. Ik gaf die kleine Ali gelijk, maar ik vertelde hem ook dat hij nu het best vergeving kon zoeken. En toen besefte ik: als er een kleine Ali is, is er ook een kleine Mustafa. Toen heb ik voor het eerst gevraagd naar het verleden van mijn vader. Ja, dat was heftig. Toen veranderde de woede in compassie.''

Balans

Ali B wordt al jaren omschreven als de 'knuffelmarokkaan' van Nederland. Hij heeft al meermaals zijn zachte, emotionele kant laten zien, maar in zijn teksten gaat het er soms hard aan toe. Voor hem is het de balans daartussen die ervoor zorgt dat je een goed mens kunt zijn.

''Je kunt niet alleen voor anderen leven, maar ook niet alleen voor jezelf. Het gaat om de balans.''

Knuffel-PVV'er

Als het gaat over de multiculturele samenleving, noemt Ali zichzelf en de zaal goed gelukte producten. Natuurlijk zijn er nog steeds veel problemen en zeker de provocerende vraag van Wilders, ''willen jullie meer of minder Marokkanen?'', zal niet snel uit het collectieve geheugen verdwijnen. Ali vertelt dat hij graag in gesprek zou gaan met Geert Wilders en doet een oproepje:

''Geert, ouwe knuffel-PVV'er, ik wil je zoveel vragen en ik hoop gewoon op antwoorden."

Of Geert hier voor open zal staan, is natuurlijk twijfelachtig. Maar goed: niet geschoten, altijd mis...

Bekijk de uitzending van gisterenavond hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie