Up 2 Date

Klimaatactiviste Greta (16) genomineerd voor Nobelprijs van de Vrede

foto: Facebook: Greta Thunberg
  1. Newschevron right
  2. Klimaatactiviste Greta (16) genomineerd voor Nobelprijs van de Vrede

De 16-jarige Greta Thunberg uit Zweden zet zich al maanden in voor een beter klimaatbeleid. Zo spijbelt ze elke vrijdag van school uit protest tegen het groeiende klimaatprobleem. Haar acties hebben veel impact, ook op de rest van de wereld. Vanwege de 'enorme beweging' die ze in gang heeft gezet, hebben enkele leden van Zweedse en Noorse politieke partijen haar nu voorgedragen voor de Nobelprijs van de Vrede. De Noorse politicus Freddy André Øvstegård ligt toe:

"Als we niks doen om de klimaatverandering tegen te gaan, zal dit de oorzaak zijn van oorlogen, conflicten en vluchtelingen. Greta Thunberg heeft een massabeweging op gang gekregen en dat zie ik als een gigantische bijdrage aan de vrede."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

wereldwijde protesten

Greta's acties begonnen met haar schoolprotest voor het Zweedse parlementsgebouw in augustus. Sindsdien spijbelt ze elke vrijdag van school voor haar #FridaysForFuture-protesten om zo druk uit te oefenen op politici om in actie te komen. Hiermee motiveert ze wereldwijd veel jongeren om hetzelfde te doen. Ook gisteren was er weer een wereldwijd klimaatprotest en wel de grootste ooit: meer dan 1,4 miljoen studenten op 2038 plaatsen in 125 landen demonstreerden voor een beter klimaat. En volgens Greta is dit pas het begin...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

vrouw van het jaar

Eerder deze maand werd Greta in Zweden uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar en ook staat ze op de lijst van TIME's Most Influencial Teens. In december werd de Zweedse uitgenodigd op de klimaattop in Polen waar ze een killerspeech gaf. Ze verweet politici alleen maar aan geld te denken en noemde hen bang om niet meer populair te zijn.

"Jullie zijn niet volwassen genoeg om de waarheid te vertellen. Zelfs die last laten jullie ons kinderen dragen. [...] Onze biosfeer wordt opgeofferd, zodat rijke mensen in rijke landen zoals het mijne in luxe kunnen leven."

jongste

Als Greta de Nobelprijs wint, is ze de jongste winnares ooit. Dat is nu de Pakistaanse Malala Yousafzai. De jonge mensenrechtenactiviste won in 2014 als 17-jarige de prijs.

Ster advertentie
Ster advertentie