Up 2 Date

Amerikaans congreslid Ilhan Omar schrijft geschiedenis

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Amerikaans congreslid Ilhan Omar schrijft geschiedenis

Ilhan Omar is een van de eerste moslima's die als congreslid plaats mag nemen in het Huis van Afgevaardigen. De Democraat uit Minnesota met Somalische afkomst werd gisteren officieel beëdigd en schreef toen geschiedenis. Ze was namelijk de eerste persoon die met een hoofddoek het Huis mocht betreden. Er zijn namelijk nieuwe regels over religieuze hoofdbedekking gemaakt. Hoofddeksels als cowboyhoeden en petjes zijn echter nog steeds verboden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trots

Hoe bijzonder het is dat Ilhan Omar, die opgroeide in een vluchtelingenkamp in Kenia, is beëdigd als congreslid kan haar vader als geen ander uitleggen. Hij deelde een mooi bericht op haar Instagram waarin hij vol trots over zijn dochter spreekt.

"23 jaar geleden kwamen mijn familie en ik aan op een vliegveld in Washington DC. We waren net aangekomen vluchtelingen in dit land en kwamen van een vluchtelingenkamp in Kenia. Ik had gehoord over de belofte van Amerika: voorspoed voor iedereen en hoop op een betere toekomst. Ik kon nooit dromen dat ik 23 jaar later zou terugkeren op hetzelfde vliegveld met mijn dochter aan mijn zijde, de dag voor zij wordt beëdigd als eerste Somalisch-Amerikaanse congreslid in het Huis van Afgevaardigen.

Je kunt je natuurlijk voorstellen hoe emotioneel dit voor me is en waarom ik zo trots op haar ben.

Het is een eer dat zij ons kan representeren en onze familie is nederig dat Ilhan de kans heeft gekregen om onze democratie te dienen. Ik zou willen dat Ilhans opa hierbij aanwezig kon zijn om dit historische moment te aanschouwen. Zijn geest zal bij ons zijn als Ilhan haar hand op de Koran plaatst voor de ceremoniële beëdiging."

Diversiteit

Het Huis van Afgevaardigen is dit jaar diverser dan ooit. Er zit een recordaantal vrouwen in het Huis, namelijk meer dan honderd. Ilhan Omar en de Palestijns-Amerikaanse Rashida Tlaib zijn de twee eerste moslima's die een plek in het Huis van Afgevaardigden weten te bemachtigen. Daarnaast is de 29-jarige Alexandria Ocasio Cortez, die een jaar geleden nog in een bar in New York werkte, het jongste congreslid ooit in het Huis. Ten slotte is er nog Sharice Davids. Zij is de eerste vrouwelijke Native American in het Huis. Sharice is een voormalig MMA-vechter en jurist en is openlijk lesbisch.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie