Naar homepage
Up 2 Date

Trump doet na mislukte poging met TikTok acht andere Chinese apps in de ban

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Trump doet na mislukte poging met TikTok acht andere Chinese apps in de ban

Donald Trump heeft in zijn laatste weken als president van de Verenigde Staten nog even acht Chinese apps in de ban gedaan. Volgens het Witte Huis vormen Chinese apps, zoals TikTok, een bedreiging voor de nationale veiligheid, het buitenlandbeleid en de economie van de Verenigde Staten.

Gepaste maatregelen

Het gaat onder meer om de populaire betaalapp Aliplay. Daarnaast zijn de betaalapps WeChat Pay en QQ Wallet op de zwarte lijst geplaatst. Ook de videoapps VMate, chatapp QQ, bestandendeeldienst SHAREit, documentscanner CamScanner en kantoorsoftware WPS Office zijn in de ban gedaan. Volgens het Witte Huis kunnen de apps de Chinese overheid en de Chinese Communistische partij voorzien van "enorme hoeveelheden informatie van gebruikers, inclusief gevoelige persoonlijk identificeerbare gegevens en privé-informatie." China heeft al gereageerd en zegt gepaste maatregelen te nemen om de rechten van Chinese bedrijven te beschermen.

Deadline maand na vertrek Trump

Het decreet van Trump geeft het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken 45 dagen de tijd om te bepalen welke handelingen met de apps precies verboden moeten worden. Dat betekent dat de deadline staat op 19 februari, een maand nadat Joe Biden het presidentschap heeft overgenomen op 20 januari. Het is onbekend wat Biden vindt van het in de ban doen van Chinese apps, maar in theorie zou hij het decreet meteen ongedaan kunnen maken.

Lijkt op verbod TikTok

Dit decreet lijkt op het decreet dat Trump eerder tekende om een verbod in te stellen met ByteDance, de Chinese ontwikkelaar van TikTok. Deze poging mislukte omdat rechtbanken de decreten blokkeerden vanwege bezwaren op het gebied van de vrijheid van meningsuiting. Het Witte Huis heeft er vertrouwen in dat dit niet nog een keer zal gebeuren, aangezien het voor betaalapps lastiger is zich te beroepen op de vrijheid van meningsuiting.

Ster advertentie
Ster advertentie