Up 2 Date

België in shock door docu over opkomende racistische jongerenbeweging

foto: Pano
  1. Newschevron right
  2. België in shock door docu over opkomende racistische jongerenbeweging

België is in shock door een documentaire van de zender Pano. Het laat de opkomende racistische jongerenbeweging Schild & Vrienden zien. Deze vrij nieuwe beweging doet zich voor als niet racistisch, maar gaandeweg ontdekt maker Tim Verheyden schokkende berichten. Hij kreeg toestemming om hen een half jaar lang te volgen, maar kwam erachter dat de organisatie een hele belangrijke en radicale kernboodschap bewust achterwege laat.

"We hebben er alle belang bij dat de sleutelposities in de maatschappij in handen van onze groep blijven.. CEO's, dokters, advocaten, ingenieurs, journalisten, academici, agenten, militairen....blijven beter allemaal Vlaams. Integratie is infiltratie."

De Vlaamse minister-president Geert Bourgeois heeft de docu gezien en vindt wat Schild & Vrienden doet maar walgelijk. Voorzitter van de Belgische partij CD&V, Wouter Beke, benadrukt dat dit soort dingen absoluut niet onderschat moeten worden.

bevrijden?

Schild & Vrienden wordt geleid door rechtenstudent Dries van Langenhoven (25). De intro van een video, waarin te zien is hoe ze een actie van linkse protestanten verstoren, zegt hij "Iedereen is blij hè mannen. We gaan Vlaanderen bevrijden, ons cultureel erfgoed veiligstellen." Hij noemt deze sinds 2017 groeiende organisatie geen politieke partij, maar wil hiermee eerder een mentaliteitswijziging stimuleren en is er heilig van overtuigd dat zijn movement "de stem van de stille meerderheid" is.

pijnlijke confrontatie

Begin 2017 werd Schild & Vrienden in het leven geroepen via een Facebookpagina. Daarop werden vooral racistische cartoons, filmpjes en memes uitgewisseld. Inmiddels wordt die groep op Facebook door meer dan 14.000 mensen gevolgd. Ook zijn er geheime discussiegroepen, waarin een redactielid van de Belgische zender Pano kon meelezen. Zo kwam de maker achter de echte intentie van Schild & Vrienden. Wanneer hij Dries hiermee confronteert, weet de 'leider' zich geen houding te geven. Hij ontkent alles.

Bekijk de documentaire hieronder.

Ster advertentie
Ster advertentie