Studenten bang voor privacyschending door anti-spieksoftware
- News
- Studenten bang voor privacyschending door anti-spieksoftware
Jongeren- en studentenorganisaties zijn bang dat de privacy van studenten in gevaar komt door speciale anti-spieksoftware. Deze software kijkt mee terwijl studenten thuis een toets maken. Vandaag sturen de verschillende organisaties een brief naar het ministerie van Onderwijs en de Tweede Kamer waarin ze hun zorgen delen. "De impact op privacy is buiten proportie als er alternatieven bestaan. We roepen instellingen op om samen met de studenten creatief te zijn en op zoek te gaan naar alternatieven."
Waar blijven de opnames?
Steeds meer scholen maken gebruik van de zogeheten proctorsoftware nu door de coronacrisis veel tentamens en andere toetsen thuis gemaakt moeten worden. Op afstand wordt dan de webcam, microfoon en soms ook webbrowser van een student bestuurd. Door middel van opnames wordt vervolgens gecontroleerd of de student verdacht gedrag vertoont. Maar wat gebeurt er met die opnames? En wie kan die allemaal zien? Dat zijn vragen die studenten nu stellen.
Naomi, studente aan de Tilburg University, is een petitie gestart tegen het gebruik van de software. Die is inmiddels al meer dan 4400 keer ondertekend. "Ze lezen ook onze oogbewegingen af, onze mondbewegingen, alles. Het gaat echt veel te ver."
Alternatieven
Volgens de jongerenorganisaties mag zo'n vorm van controle van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) alleen als er geen alternatieven zijn. Zelf vragen ze zich af of een mondeling tentamen of een openboektentamen geen goede mogelijkheden zouden zijn. De AP gaat nu alle onderwijsinstellingen ondervragen. "We gaan bekijken of scholen zich aan de privacyregels houden. Als ze dat niet doen, kunnen we serieuze maatregelen nemen", aldus Katja Murs van AP tegen de NOS.
Privacy of studievertraging
Veel studenten hebben het gevoel dat ze geen keuze hebben, omdat ze de toetsen moeten maken om geen studievertraging op te lopen. En dat mag volgens de partijen die de brief hebben ondertekend nooit de bedoeling zijn. "Het zou nooit zo mogen zijn dat zij moeten kiezen tussen privacy en studievoortgang."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
FunX Den Haag
Sophie helpt studenten met studiekeuze tijdens de coronacrisisUp 2 Date
Zorgen om privacy bij corona-apps: hoe ver mag de overheid gaan?Up 2 Date
Studenten krijgen drie maanden langer ov-studentenkaartUp 2 Date
Meisje (17) uit België opgepakt voor "schoolshooting"-dreigementen tegen scholen in Breda