Up 2 Date

Zika-virus: wat is het en hoe blijf je er zo ver mogelijk vandaan?

  1. Newschevron right
  2. Zika-virus: wat is het en hoe blijf je er zo ver mogelijk vandaan?

Zuid-Amerika wordt geteisterd door een nieuw virus. Van dezelfde muggen die je ook chikungunya en dengue gratis en voor niets bieden, is er nu ook het zika-virus De muggenbeet is vooral een probleem voor zwangere vrouwen. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het ervoor kan zorgen dat ongeboren baby's ter wereld komen met verkleinde hersens en schedel. Tot nu toe is bekend dat tien Nederlanders geïnfecteerd zijn met het virus. Allemaal hebben ze dit opgelopen in Suriname.

Wat is het?

Van het zika-virus krijg je zikakoorts, een milde ziekte dat ongeveer een week duurt. Het wordt verspreid door Aedesmuggen die vooral leven van mensenbloed. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, huiduitslag en oogontsteking. Maar slechts één op de vijf mensen die besmet raken, worden echt ziek.

Hoe blijf je zika-vrij?

Er zijn geen vaccinaties om het virus te voorkomen of medicijnen om het te bestrijden. De makkelijkste manier om niet besmet te raken met het virus, is dus niet af te reizen naar landen waar het voorkomt. Enkele zijn Suriname, Ecuador, Sint-Maarten, Brazilië, Mexico, Colombia en Thailand. Ben je alsnog van plan naar een van deze plekken toe te gaan, dan adviseren experts gewone anti-mugproducten en klamboes te gebruiken.

De kans dat er een epedimie van het virus in Nederland zou uitbreken, schat gezondheidswaakhond RIVM klein. De mug leeft hier namelijk niet of nauwelijks.

Ster advertentie
Ster advertentie