Up 2 Date

Toename in onlinepestgedrag sinds coronacrisis

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Toename in onlinepestgedrag sinds coronacrisis

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het digitaal pesten flink toegenomen. Kinderen en jongeren schelden elkaar steeds vaker de huid vol op het internet en die stijging is bij De Kindertelefoon duidelijk te merken. Dat vertelt de instantie aan het ANP.

Fikse toename

De Kindertelefoon laat weten dat ze in de maanden dat de scholen dicht waren vanwege corona een flink aantal meldingen over online pesten erbij hebben zien komen Van de gesprekken die in april werden gevoerd, gingen 17 procent over online pesten. Ter vergelijking: vorig jaar lag dat percentage op 3,7 procent in dezelfde maand. Daarnaast waren er ook in de zomervakantie veel meer meldingen over online pesten dan normaal.

Verder waar het op school ophoudt

Een woordvoerder van organisatie denkt de stijging wel te kunnen verklaren. Het zou komen door "het feit dat jongeren niet op school waren en meer thuis moesten blijven, waardoor hun leven zich ook meer online afspeelde". Online pesten en pesten op school worden vaak als twee losse problemen gezien, maar volgens de woordvoerder gaan deze juist hand in hand. "Het begint vaak op het schoolplein en gaat dan online verder."

'Grote impact'

Toch benadrukt de organisatie dat digitaal pesten juist heftiger kan uitpakken dan traditionele pestvormen. "Een groter publiek kan het zien, er bestaat een kans dat het 24 uur per dag doorgaat, de inhoud kan moeilijker worden verwijderd en soms is de afzender onbekend."

Ster advertentie
Ster advertentie