Up 2 Date

Yino over de situatie in Colombia: "Er zijn hier al meer dan 30 mensen vermoord"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Yino over de situatie in Colombia: "Er zijn hier al meer dan 30 mensen vermoord"

Fernando belde in de ochtendshow met Yino die woont in Medellín, Colombia. Yino vertelt over de demonstraties die momenteel door heel Colombia plaatsvinden en de verschrikkelijke doden die vallen door politiegeweld.

Belastinghervormingen

Yino legt uit dat de mensen de straat op gaan, omdat president Iván Duque Márquez bezig is met belastinghervormingen. De president wil de prijzen van basisvoorzieningen zoals gas, water, licht en internet verhogen met 19 procent. Zelfs de prijs van een begrafenis wil de president opschroeven. Volgens Yino vallen deze hervormingen totaal niet goed bij de bevolking. Het land ligt al helemaal op zijn gat vanwege de pandemie en de beperkte bewegingsvrijheid. Daarnaast leven er al veel mensen in Colombia in extreme armoede.

Moord, misbruik en verdwijningen tijdens demonstraties

Yino vertelt dat in Medellín de demonstraties tot nu toe gelukkig vreedzaam verlopen. Hij is zelf ook de straat op geweest om zijn stem te laten horen. In Cali zijn de demonstraties wel vreselijk uit de hand gelopen. "Het is gewoon verschrikkelijk als je die beelden ziet, natuurlijk. Het zijn gewoon mensen die opkomen voor hun rechten en het gewoon zat zijn. Als die dan zo worden behandeld door de overheid en de politie, dan is dat gewoon verschrikkelijk", vertelt Yino.

In heel Colombia zijn al meer dan 30 mensen vermoord en zijn er zeker al negen vrouwen misbruikt door de politie. Ook zijn er veel mensen vermist en dit ligt vanwege de burgeroorlog in het verleden erg gevoelig bij de mensen. Yino ziet en krijgt de hele dag door beelden van mensen die vermoord worden door de politie. "Het dodental loopt gewoon op, elke dag zijn het er meer en meer. Er zijn inmiddels meer dan 30 mensen vermoord en ik kreeg net ook weer beelden opgestuurd van twee jongens die zijn vermoord in Pereira. Het is verschrikkelijk, ik slaap er ook slecht van en ik ben vast niet de enige", laat hij weten.

Quote

De mensen zijn het zat en willen gewoon gerechtigheid en gelijkheid.

Yino vanuit Colombia

De bevolking is het zat

Ondanks dat de president de hervormingsplannen inmiddels heeft ingetrokken, gaan mensen nog altijd massaal de straat op. Volgens Yino is de bevolking het gewoon zat en strijden zij voor gerechtigheid: "Er zijn veel meer dingen die nog aangepakt moeten worden zoals het zorgsysteem. Er zijn heel veel dingen waar mensen niet tevreden mee zijn. De Corruptie, de valse beloftes, er verdwijnt geld en de bevolking moet daarvoor opdraaien. Er is hier vijftig jaar lang een burgeroorlog geweest en ik denk dat dit gewoon de druppel is. De mensen zijn het zat en willen gewoon gerechtigheid en gelijkheid."

Beluister hieronder het hele gesprek tussen Fernando en Yino.Ster advertentie
Ster advertentie