Up 2 Date

Ook Arnhem en Nijmegen verbannen Zwarte Piet

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ook Arnhem en Nijmegen verbannen Zwarte Piet

In Arnhem en Nijmegen is Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas niet meer welkom. Een grote meerderheid van de gemeenteraad van beide steden heeft hiervoor gestemd.

Beide gemeenten gaan 'andere Piet-figuren' gebruiken, zoals roetveegpieten of pieten met gekleurde gezichten.

antiracismedemonstratie

Er werd deze week door GroenLinks, PvdA en De Partij voor de Dieren in Nijmegen een motie ingediend tegen Zwarte Piet. Aanleiding was de antiracismedemonstratie die vorige week in de stad plaatsvond, waar demonstranten duidelijk lieten merken dat zij Zwarte Piet als ontzettend kwetsend en racistisch ervaren. Jerry Afriyie (Kick Out Zwarte Piet) riep toen op Zwarte Piet uit Nijmegen te verbannen, net zoals in een aantal andere steden in Nederland al is gebeurd. De gemeente bespreekt met het Sinterklaascomité van de stad de situatie rondom Zwarte Piet. Als het comité toch Zwarte Pieten gebruikt bij hun intocht, krijgen zij geen subsidie meer.

arnhem: 'dit is slechts één stap'

Ook in Arnhem werd gisteren een motie ingediend om Zwarte Piet af te schaffen. Het initiatief kwam van GroenLinks. Volgens hen dringen veel inwoners van Arnhem al jaren aan om Zwarte Piet te verbannen, maar tot nu toe werd daar niets mee gedaan. "De protesten tegen racisme hebben ons laten zien dat we nog veel stappen te zetten hebben. Dit is er slechts één", zegt de partij.

Van de gemeenteraad van Arnhem mag de gemeente niet meer deelneemt aan bijeenkomsten waar ook Zwarte Pieten zijn.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie