Up 2 Date

Terrorist (19) bekent tien racistische moorden bij aanslag supermarkt Buffalo

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Terrorist (19) bekent tien racistische moorden bij aanslag supermarkt Buffalo

De 19-jarige Payton Gendron, die afgelopen mei een terreuraanslag pleegde bij een supermarkt in de Amerikaanse stad Buffalo, heeft schuld bekend. In de rechtbank zei hij schuldig te zijn aan door haat gemotiveerd terrorisme en tien moorden.

Racistische aanslag

Gendron reed op de dag van de aanslag speciaal naar een wijk waar overwegend veel zwarte Amerikanen wonen. Zijn doel was zoveel mogelijk zwarte mensen neerschieten. Bij een supermarkt loste hij vervolgens zeker vijftig schoten. Daarbij vermoordde hij tien mensen, drie raakten gewond. Elf van de dertien slachtoffers waren zwart.

Op Gendrons wapen stond het n-woord geschilderd en via een camera op zijn helm streamde hij beelden van de schietpartij live op Twitch. Voordat hij de aanslag pleegde, zette hij bovendien een uitgebreid racistisch manifest online waarin zijn planning en motivaties gedetailleerd beschreven staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Liefde overwint'

"Het bewijs is overweldigend... Deze zaak is een uithangbord voor gerechtigheid", aldus advocaat John Flynn na de zitting. "Deze racistische moordenaar heeft niet bereikt wat hij van plan was, omdat deze community vandaag de dag sterker en beter is dan ooit tevoren. Liefde overwint haat altijd."

Levenslang

Gendron staat nu een levenslange gevangenisstraf zonder kans op voorwaardelijke vrijlating te wachten. De straf wordt op 15 februari uitgesproken. In een federale zaak wordt hij ook nog aangeklaagd voor in totaal 27 haatmisdrijven en misdrijven met betrekking tot vuurwapens. Als hij daar ook voor veroordeeld wordt, kan hij een tweede levenslange gevangenisstraf krijgen of de doodstraf. Of die laatste straf wordt geëist, wordt later pas bekend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie