Naar homepage
Up 2 Date

Rutte daagt Hongaarse premier uit om uit Europese Unie te stappen

  1. Newschevron right
  2. Rutte daagt Hongaarse premier uit om uit Europese Unie te stappen

Demissionair premier Mark Rutte heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán uitgedaagd om uit de Europese Unie te stappen. Dat deed Rutte tijdens het overleg van de EU-top in Brussel, waar vooral de omstreden antihomowet in Hongarije ter discussie stond.

Artikel 50

Tijdens een verhitte discussie over rechten van de lhbti-gemeenschap vroeg Rutte de Hongaarse premier waarom hij niet gebruikmaakt van het zogenoemde artikel 50 uit het EU-verdrag. Met gebruik van dat artikel begon het Verenigd Koninkrijk in 2017 de procedure om uit de EU te stappen. Rutte suggereerde volgens ingewijden dat Orbán van dat artikel gebruik kon maken als hij zich niet aan de waarden en normen van de unie wil houden.

Een Hongaarse minister noemde de opmerking van Rutte op Twitter "niets meer dan een nieuwe episode in de serie van chantage". Ook stelde ze dat Hongarije niet de intentie heeft om uit de EU te stappen: "Integendeel, we willen haar redden van hypocrieten", aldus minister Judit Varga. Demissionair minister Ferd Grapperhaus reageerde daar weer op door te stellen dat "gerechtigheid geen hypocrisie" is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Homoseksueel zijn is geen keuze, homofoob zijn wel.

Belgische premier Alexander de Croo

'Iedereen had tranen in zijn ogen'

Meerdere regeringsleiders stonden Rutte bij tijdens het EU-overleg. Volgens ingewijden zei de Belgische premier Alexander de Croo tegen Orbán: "Homoseksueel zijn is geen keuze, homofoob zijn wel." Na afloop stond Rutte de pers te woord en zei dat het overleg "heel heftig en indrukwekkend" was. Vooral het verhaal van de Luxemburgse premier Xavier Bettel, die zelf met een man is getrouwd, maakte indruk. "Iedereen had wel tranen in zijn ogen", zei Rutte daarover.

Ster advertentie
Ster advertentie