Up 2 Date

Russische sushiketen gaat strijd aan met extreemrechtse beweging na racistische aanval

foto: Instagram: Tanuki.officialfoto: Instagram: Tanuki.official
  1. Newschevron right
  2. Russische sushiketen gaat strijd aan met extreemrechtse beweging na racistische aanval

De Russische sushiketen Tanuki is de strijd aangegaan met de extreemrechtse groep 'de Mannelijke Staat'. Het sushibedrijf werd door de beweging op een agressieve manier online lastiggevallen vanwege een Instagrampost waarin een model van kleur poseert met sushi. Met de hashtag #WijZijnTanuki probeert de keten nu terug te vechten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanval

Vladislav Pozdnjakov, de oprichter van de Mannelijke Staat, riep zijn 100.000 volgers op om de sushiketen aan te vallen vanwege de Instagrampost. Hij vroeg zijn volgers de keten te belagen met DDoS-aanvallen, nepbestellingen en slechte recensies. De website van Tanuki werd daardoor ontregeld. Het ging zelfs zover dat de Russische veiligheidsdienst (FSB) aanvallen deed bij het bedrijf vanwege bommeldingen, die dus werden gedaan door aanhangers van de extreemrechtse groep.

Doelwit

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf online wordt aangevallen door de extreemrechtse beweging. De groep, die deze zomer steeds actiever is geworden, richt zich op allerlei bedrijven of personen die op sociale media berichten hebben geplaatst met daarin lhbti- en feministische modellen of modellen van kleur. Onder andere ecologische supermarkten, kritische bloggers en mediabedrijven waren het doelwit.

De Mannelijke Staat vindt namelijk dat foto's met modellen van kleur, zoals degene die sushiketen Tanuki had geplaatst, "progressieve waarden oplegt aan het Russische volk".

Een andere sushiketen, Jobidojobi, werd vorige week ook aangevallen door de Mannelijke Staat vanwege een aantal foto's met een model van kleur en een lunchbox met regenboogkleuren. Dit sushibedrijf bood uiteindelijk publiekelijk zijn excuses aan "voor het kwetsen van ons publiek met de foto's" en verwijderde alle foto's.

Strijd

Sushiketen Tanukie weigert excuses aan te bieden of foto's te verwijderen. In plaats daarvan heeft oprichter Aleksandr Orlov zijn volgers opgroepen om het account van Pozdnjakov en zijn Telegramkanaal te rapporteren. Dat doet hij met de hashtag #WijZijnTanuki, die nu viral gaat. Daarnaast heeft hij een rechtszaak aangespannen tegen de beweging vanwege rassenhaat.

Ster advertentie
Ster advertentie