Up 2 Date

Twee patiënten van kliniek in Den Dolder niet teruggekeerd na verlof

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Twee patiënten van kliniek in Den Dolder niet teruggekeerd na verlof

In de psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder zijn twee patiënten niet van verlof teruggekeerd. Beide patiënten zijn geen tbs'ers en vormen volgens de kliniek ook geen gevaar. De kliniek heeft dit bekendgemaakt, omdat ze hebben afgesproken om voortaan snel en duidelijk te communiceren bij incidenten.

Geen gevaar

Een patiënt keerde vrijdag niet terug van verlof. Hij zou een veelpleger zijn waarvan de kans klein is dat hij gewelddadig is, volgens de kliniek. De kliniek verwacht niet dat hij een gevaar zou vormen. De andere patiënt is sinds zaterdagavond weg. Hij is vrijwillig opgenomen in de kliniek en van hem wordt ook niet verwacht hij een gevaar vormt voor omwonenden.

Ontsnappingen in Den Dolder

Volgens Fivoor komt het in iedere kliniek voor dat een patiënt niet terugkeert van verlof. In deze psychiatrische kliniek gebeurt het in ieder geval vaker, want Fivoor is de plek waar tbs'er Michael P. ooit niet terugkeerde van onbegeleid verlof. Tijdens die ontsnapping vermoordde hij de 25-jarige Anne Faber. Vorige maand wist patiënt Peter M. uit de kliniek te ontsnappen. De man werd uiteindelijk opgepakt op het station van Breda.

Eerder en duidelijker

Om nieuwe problemen te voorkomen, houden het ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Zeist de komende drie maanden dagelijks contact met de kliniek Fivoor in Den Dolder. Die afspraak heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) begin deze maand gemaakt met de directie van de kliniek. Ook moet de directie voortaan eerder en duidelijker communiceren bij incidenten, zoals ze nu dus ook hebben gedaan.

Ster advertentie
Ster advertentie